Київ вимагає від поліції Британії видалити тризуб з антитерористичного посібника

Неділя, 19 січня 2020, 13:36

Документ поліції Британії про боротьбу з тероризмом, розісланий медичним працівникам та викладачам в рамках кампанії проти екстремізму, поряд з неонацистами згадує такі ненасильницькі групи, як "Грінпіс", а також державний герб України та символ Збройних сил - тризуб.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Посібник, підготовлений антитерористичним відділом поліції, поширюється по всій Англії в рамках підготовки до програми "Превенція" з боротьби з радикалізацією, призначеній для того, щоб упіймати осіб, які можуть загрожувати вчиненням терористичного насильства.

У візуальному розділі посібника з виявлення знаків та символів праворадикальних груп, у секції "тату", наведений герб України під назвою "Український тризуб (націоналістичний)". Зображення розміщене поруч із нацистською символікою.

 

"Розміщення тризуба, конституційного національного символу та герба України, у посібнику з протидії екстремізму, виданому антитерористичною поліцією для викладачів та медичного персоналу Великої Британії, є вкрай обурливим. Тут немає прийнятних пояснень. Ми вимагаємо видалити тризуб з посібника з офіційними вибаченнями", - заявило посольство України в Британії.

У розділі організацій, що сповідують ідею домінування білої раси, наведена символіка полку "Азов".

 

Минулого тижня поліція заявила, що документи, які також згадують екологічну протестну групу "Повстання проти вимирання", поряд з ультраправими екстремістами та джихадистами, були місцевою помилкою, пише The Guardian.

Але перелік груп в новому документі містить "Повстання проти вимирання" та інші зоозахисні та екоорганізації.

Поліція наполягає на тому, що цей посібник не має на меті визначити всі групи, які він описує, як екстремістські.

В поліції зазначили, що посібник має на меті покращити розуміння знаків та символів, з якими люди можуть зіткнутися, та вказали на твердження в документі, що "не всі знаки та символи в цьому документі зазначені в контртерористичних інтересах".

Ненасильницькі групи, представлені в документі, обурені своїм включенням. "Орієнтація на екологічних агітаторів та терористичні організації однаковою мірою не допоможе боротися з тероризмом", - сказав Джон Совен, виконавчий директор Greenpeace у Великій Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.