США наклали санкції на болгарського суддю, який випустив звинуваченого у шпигунстві на РФ

Середа, 5 лютого 2020, 16:42

США наклали санкції на болгарського суддю Андона Міталова, який дозволив тимчасово виїхати до Росії болгарину Ніколаю Малінову, якого прокуратура Болгарії підозрює в шпигунстві на її користь.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву Державного департаменту США.

США оголосили, що забороняють в'їзд Міталову за "корупційні дії, які підірвали верховенство закону та серйозно поставили під загрозу незалежність демократичних інституцій у Болгарії".

Заборона стосується також прямих родичів судді - його дружини та дочки.

"Це перше таке оголошення щодо Болгарії, яке підтверджує прихильність США боротися з корупцією в Болгарії та в усьому світі", - заявили в Держдепі.

У вересні у Болгарії під заставу в розмірі близько 28 тисяч доларів вийшов з-під арешту голова руху "Русофіли" Ніколай Малінов, звинувачений у шпигунстві на користь Росії. Йому заборонили виїжджати з країни. Але суддя Міталов дозволив Малінову залишити країну на п’ять днів.

У листопаді 2019 року у Москві президент Росії Владімір Путін вручив болгарину Малінову "Орден дружби".

Цього ж місяця генеральний прокурор Сотір Цацаров звернувся з проханням до Інспекції Вищої судової ради розпочати розслідування проти судді Спеціалізованого кримінального суду Андона Міталова, який, за словами тодішнього головного прокурора, незаконно дозволив Малінову тимчасово покинути Болгарію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.