США запроваджують санкції проти кількох НДІ Міноборони РФ

Середа, 26 серпня 2020, 19:05

Міністерство торгівлі США запроваджує санкції щодо трьох науково-дослідних установ Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на документ Бюро промисловості безпеки США, який підлягає публікації у Федеральному реєстрі 27 серпня.

"Ці 60 компаній визначені американським урядом як такі, що діють усупереч національній безпеці чи зовнішньополітичним інтересам Сполучених Штатів", - йдеться у документі.

У переліку опинилися компанії з Китаю, Франції, Гонконгу, Індонезії, Малайзії, Оману, Пакистану, Швейцарії і ОАЕ.

У чорний список увійшли і російські установи. Зокрема, йдеться про 33-й Центральний науково-дослідний випробувальний інститут Міноборони Росії у Саратовській області, 48-й Центральний науково-дослідний інститут Міністерства оборони (Кіров), включаючи філії в Єкатеринбурзі і Сергієвому Посаді; ФГУП "Державний науково-дослідний інститут органічної хімії та технології" ("Держндіохт")

У документі відзначається, що у влади США є підстави вважати 33-й ЦНДІ і Держндіохт пов'язаними з російською програмою розробки і випробування хімічної зброї, а 48-й ЦНДІ і його філії - з програмою створення біологічної зброї.

Внесення цих організацій до переліку Міністерства торгівлі означає, що американська влада вводить обмеження на експорт, реекспорт і передачу товарів згідно з наявними регламентами особам і організаціям, які представляють ризики для національної безпеки і зовнішньополітичних інтересів Сполучених Штатів.

Російський сенатор Олег Морозов вже пояснив рішення Вашингтона програшем в розробці вакцини від коронавірусу. На його думку, США хочуть закрити західні ринки для російського препарату, але він буде затребуваний у будь-якому випадку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.