Українці вважають ЄС основною стабілізуючою силою у світі

Субота, 13 березня 2021, 12:36

ЄС опинився на першому місці серед глобальних сил, роль яких українці оцінюють як стабілізуючу. 

Про це свідчать результати всесвітнього опитування, проведеного Міжнародною асоціацією GALLUP наприкінці 2020 року, пише "Європейська правда" з посиланням на Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Опитування охоплює 45 країн і територій світу і понад 42000 дорослих громадян, що становить близько 2/3 населення світу. Українську частину опитування проводили "Демініціативи" спільно з КМІС.

США називають дестабілізуючою силою частіше, ніж Росію та Китай - всесвітнє опитування

50% респондентів в Україні відповіли, що вважають роль Євросоюзу стабілізуючою. Дестабілізуючою її вважають 25%, і стільки ж - не визначилися з думкою.

Щодо США думки українців розділилися майже навпіл. Стабізілуючою роль Штатів вважають 39%, тоді як дестабілізуючою - 36%. Ще 25% не визначилися з відповіддю.

Роль Китаю в Україні вважають радше стабілізуючою, ніж навпаки, але з невеликим відривом: 35% проти 29%, і 36% - не визначилися. 

Абсолютну першість як дестабілізуюча сила отримала Росія - так вважають 71% українських респондентів. Стабілізуючою її роль вважають 12%, 17% - не визначилися.

Окрім України, РФ дестабілізуючою силою найчастіше називали у Фінляндії - 87%, Грузії - 78%, Південній Кореї - 75%, Йорданії -72% та Іспанії - 70%. 

Натомість, найчастіше роль Росії називали стабілізуючою у Киргизстані, В’єтнамі, Казахстані, Сербії та на Філіппінах.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.