Байден обурився змінами до виборчого законодавства у Джорджії

Субота, 27 березня 2021, 14:01

Президент США Джо Байден різко розкритикував зміни до виборчого законодавства у штаті Джорджія, які набули чинності увечері 25 березня. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NBC News.

98-сторінковий проєкт забороняє давати воду і їжу людям, які очікують у черзі, щоб проголосувати, встановлює додаткові вимоги для ідентифікації особи виборця та скорочує часові рамки низки процедур. Серед іншого, часові рамки для голосування заздалегідь скорочують з 3 тижнів до 1 тижня, а для запиту на бюлетень для дистанційного голосування - з 6 місяців до 78 днів.

Виборці, які голосують не на своїй дільниці, але в межах округу, повинні будуть вкинути бюлетень у визначені години, інакше він не буде зарахований, а також зобов’язані будуть заповнити пояснення, чому не встигли проголосувати на своїй дільниці. 

Байден назвав зміни обурюючими, "неамериканськими" і "законами Джима Кроу у XXI сторіччі" (закони про расову сегрегацію. - Ред.).

"Цей закон, як багато інших, які просуваються республіканцями по всій країні, є кричущою атакою проти Конституції та добропорядності, - йдеться в офіційній заяві президента. - Проєкт обмежує години голосування так, що багато працюючих людей можуть не встигнути проголосувати, він встановлює жорсткі обмеження на дистанційне голосування, що позбавить права голосу велику кількість виборців. І він криміналізує надання води виборцям, які чекають у чергах - чергах, які самі ж створили посадовці-ресубліканці, непропорційно зменшивши кількість дільниць у районах з темношкірим населенням". 

Байден звернувся до Конгресу із закликом задіяти федеральні механізми захисту виборців, щоб зупинити ці зміни.

"Це має закінчитися. Ми маємо моральний та конституційний обов’язок діяти", - наголосив він.

Критично висловився також лідер більшості у Сенаті, демократ Чак Шумер. 

"З 2012 року у Джорджії закрили понад 200 виборчих дільниць. Виборцям в округах з переважно темношкірим населенням тепер треба чекати приблизно у 8 разів довше, ніж виборцям у переважно білих округах. А тепер забороняють ще й давати воду людям, які чекають у чергах - ті ж, хто ці черги спричинили", - написав він. 

Як зазначає NBC, на останніх виборах людям подекуди довелося чекати по 10 годин. 

Експрезидент Дональд Трамп своєю чергою привітав зміни. 

Нагадаємо, Джо Байден став першим кандидатом від Демократичної партії, який переміг у Джорджії за останні 28 років - після Білла Клінтона у 1992 році. Перемогу Байдена значною мірою забезпечила підтримка передмість Атланти, особливо темношкірого населення. 

Це один зі штатів, де кандидати йшли з мінімальним відривом і переможця важко було спрогнозувати до останнього. Через настільки незначний відрив у штаті перерахували усі голоси вручну, але перевірка все одно підтвердила перемогу Байдена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.