Байден назвав "кроком вперед" визнання винним поліцейського, під час затримання яким загинув Флойд

Середа, 21 квітня 2021, 07:55

У США визнали винним поліцейського, під час затримання яким минулого року загинув темношкірий американець Джордж Флойд, смерть якого спричинила хвилю протестів Black Lives Matter. Президент Джо Байден назвав це рішення "кроком вперед".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CBS.

Офіцера поліції Міннеаполіса Дерека Шовіна суд присяжних визнав винним у вбивстві Флойда. 

Суд почався ще минулого місяця у Міннеаполісі. У день оголошення вироку надворі, попри епідемію, зібралася мирна демонстрація. 

Суд присяжних складався з 12 осіб, з яких шестеро білих американців, четверо темношкірих та двох людей змішаного походження. 

Прокурор у своїх фінальних словах привертав особливу увагу на відеозапис затримання Флойда, вказавши, що Шовін застосував надмірну силу та ніяк не реагував на сигнали затриманого, що йому важко дихати, у тому числі й тоді, коли він знепритомнів. 

Статті звинувачення, за якими засудили Шовіна, у штаті Міннесота передбачають від 10 до 40 років позбавлення волі, але у випадках, коли винний раніше не мав проблем із законом, рекомендується ухвалювати м’якші вироки. 

Проте у випадку Шовіна прокурори вказали на низку обтяжуючих обставин, як то скоєння злочину у присутності дитини (випадкового перехожого) та використання поліцейської влади. Оголошення вироку очікується за 8 тижнів.

Як повідомляється, президент США Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс дивилися оголошення вироку у прямому ефірі. 

"Сьогоднішній вердикт - це крок уперед. Ніщо не може повернути чийогось брата, чийогось батька. Але це може стати величезним кроком вперед до справедливості в Америці. Щоб бути прикладом за кордоном, Америка має продовжувати боротися з расовою несправедливістю й нерівністю у себе вдома", - відреагував Джо Байден. 

Він зауважив, що у подібних випадках обвинувальні вироки - велика рідкість.

Він додав, що "на цьому не можна зупинитися" і потрібно зробити більше для того, щоб подібна трагедія не повторилася. 

"Заходи правосуддя - це не те саме, що рівноправне правосуддя. Цей вердикт є кроком вперед, але у нас попереду ще багато роботи - ми повинні реформувати систему", - сказала Камала Гарріс. 

Суд над іншими трьома колегами Шовіна, яких звинувачують у пособництві та підбурюванні, відбудеться у серпні.

Читайте також: "Почнеться мародерство – почнеться стрілянина": що відомо про масові протести у США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.