Novavax заявила про 90% ефективність своєї вакцини від коронавірусу

Понеділок, 14 червня 2021, 17:04

Американська біотех-компанія Novavax після третього етапу клінічних випробувань заявила про 90% ефективність своєї вакцини від коронавірусу та її повну ефективність у запобіганні важкого перебігу захворювання. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Axios.

Згідно із заявою, на третьому етапі випробувань вакцина показала ефективність у 90,4% випадків.

У дослідженні взяли участь 29 960 учасників у США та Мексиці віком від 18 років, у тому числі люди літнього віку та люди, що мали проблеми із серцем. Дві третини з них отримали дві дози справжньої вакцини з інтервалом 21 день, а третині вкололи плацебо. 

У підсумку захворіли на коронавірус 77 з учасників випробувань - 14 у групі, яка отримала справжню вакцину, решта 63 - серед тих, хто отримав плацебо. При цьому, ні в кого з групи, якій вкололи справжній препарат, не було середнього чи важкого перебігу захворювання, тоді як у групі плацебо таких випадків було 14 (десять середніх і чотири важких хворих). 

Зазначається, що вакцина продемонструвала ефективність у тому числі проти британського та індійського штамів. 

Побічні ефекти були переважно незначними, як набряк і біль у місці уколу. 

Компанія планує подавати вакцину на затвердження для екстреного використання у третьому кварталі 2021 року. 

Нагадаємо, на цей час для екстреного використання у США затверджені  вакцини Pfizer-BioNTech, Moderna та Janssen (Johnson & Johnson), а у ЄС також AstraZeneca. При цьому, Pfizer-BioNTech отримала дозвіл на використання також для підлітків 12-15 років. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.