За допомогою шпигунської програми Pegasus могли стежити за Макроном і кількома міністрами

Вівторок, 20 липня 2021, 20:07

За допомогою шпигунської програми Pegasus могли стежити у тому числі за смартфонами президента Франції Еммануеля Макрона і низки французьких міністрів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявило видання Le Monde. 

За даними журналістів, смартфони Макрона, тодішнього прем’єр-міністра Едуара Філіппа та ще чотирнадцяти міністрів могли перебувати під стеженням з 2019 року.

Номери президента і міністрів були у списку понад 50 тисяч телефонних номерів, які, як встановив консорціум журналістів на чолі з французькою організацією Forbidden Stories та Amnesty International, перебували під стеженням за допомогою програмного забезпечення Pegasus.

Один з телефонних номерів Макрона міг бути під регулярним стеженням щонайменш з 2017 року і до недавнього часу. Програму нібито застосували спецслужби Марокко.

В Угорщині здійнявся скандал через можливе стеження за журналістами через смартфони

У Єлисейському палаці на запит видання заявили, що якщо ці факти підтвердяться, це буде скандалом і на всю справу потрібно "пролити світло".

Перед цим прокуратура Парижа почала розслідування у зв'язку з інформацією про можливе стеження за допомогою Pegasus за французькими журналістами.

Програмне забезпечення Pegasus ізраїльської NSO Group вважається однією з найкращих шпигунських програм для смартфонів. Стеження може вестися у реальному часі та обходити шифрування месенджерів. Компанія продає програму виключно урядовим відомствам та для боротьби з тероризмом і злочинністю.

Читайте також: Орбан почує всіх: чим особливий шпигунський скандал Pegasus і до чого тут Угорщина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.