На яку допомогу США та за яких умов може розраховувати Україна

Аналітика коротко
Четвер, 2 вересня 2021, 16:07

Чому візит президента України Володимира Зеленського до США не став чистою перемогою? Попри запевнення обох сторін, Україна та США переживають не найкращий етап своїх відносин.

Підтримка Вашингтоном Німеччини у питанні "Північного потоку-2" та відмова у сприянні щодо набуття ПДЧ в НАТО – усе це суттєво дратує Київ. А Вашингтон все більше починає розчаровуватися у Зеленському-реформаторі, що може мати вкрай неприємні наслідки для Києва. Про це читайте у статті Альони Гетьманчук з центру "Нова Європа" Байден із тінню Росії: чому візит Зеленського до США не став чистою перемогою.

Зустріч двох президентів відбулася у той момент, коли Джо Байдена та його політику щодо України можна – і навіть потрібно – оцінювати не за його діями на посаді віцепрезидента США в адміністрації Обами, а вже безпосередньо за його рішеннями на посту президента Сполучених Штатів.

Не дивлячись на те, що за короткий період окремі елементи доктрини Байдена відверто вступили в конфлікт одна з одною або були ним же самим просто підважені, схоже, що президент США дотримується передвиборчої обіцянки щодо пріоритезації України в зовнішній політиці Сполучених Штатів.

Авторка Альона Гетьманчук обережно припускає, що Україна потрапила до топ-10 пріоритетів нинішньої адміністрації. Адже Байден, на відміну від свого попередника, розуміє ціну та вагу запрошень до Білого дому і зустрічей і є дуже вибірковим щодо того, з ким і де зустрічатися.

Разом з тим, для Байдена персонально Україна залишається складним питанням. Є достатньо підстав стверджувати, що Байден особисто і окремі представники його адміністрації воліють підтримувати Україну, зберігаючи при цьому певну безпечну дистанцію. 

У США дедалі популярнішою стає думка, що Зеленський як реформатор "закінчився" у березні 2020-го, коли звільнив уряд "реформаторів". Також в американській адміністрації зауважили – і не на користь України – публічні випади з критикою, які лунали щодо Байдена з вуст особисто президента Зеленського.

То що ж Україна отримала на виході з Білого дому та чи використала всі свої шанси на підтримку та залучення Сполучених Штатів, читайте в аналітиці Байден із тінню Росії: чому візит Зеленського до США не став чистою перемогою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.