Двох громадян Литви засудили за шпигунство на користь Росії

П'ятниця, 12 листопада 2021, 16:26

Клайпедський окружний суд визнав двох громадян Литви винними у шпигунстві на користь Росії.

Про це пише агентство BNS, повідомляє "Європейська правда".

Генерального директора Балтійського молодіжного об'єднання "Ювеніс" Олексія Грейчюса, який не визнав своєї провини, було засуджено до 4 років в'язниці, а Міндаугас Тунікайтіс, який визнав свою провину, отримав 1,5 роки позбавлення волі.

Обох чоловіків було звинувачено у співпраці з Федеральною службою безпеки Російської Федерації та виконанні її завдань зі збору інформації в Литві.

Підсудні не були знайомі, але були пов'язані з тим самим агентом ФСБ, що діяв в Калінінградській області.

Згідно з матеріалами справи, Тунікайтіс проживав на кордоні, регулярно виїжджав у район Калінінграда і зустрічався з агентом ФСБ. Майже шість років громадянин Литви спостерігав, фотографував та знімав об'єкти, знаходив інформацію на сайтах чи дізнавався від інших людей.

Грейчюс, діючи спільно з представником російської розвідки, протягом майже чотирьох років організовував заходи, що повністю або частково фінансуються представником російської розвідки, фотографував або знімав самі події та осіб, які в них брали участь, збирав інформацію, пов'язану з цими подіями.

Підсудний заперечував скоєння злочину, в якому його звинувачували, але суд, оцінивши зібрані у справі докази, дійшов висновку, що його вина у шпигунстві доведена.

Суд зазначив, що хоча інформація, зібрана обвинуваченими, не є державною таємницею, її можна прирівняти до інформації, що становить інтерес для іноземної розвідувальної організації.

Обидва засуджені ще можуть подати апеляцію на вирок протягом 20 днів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.