Екоактивісти заблокували залізницю на півдні Франції, щоб завадити вивезенню урану в РФ

Вівторок, 16 листопада 2021, 16:33

Шість активістів Greenpeace заблокували залізницю на півдні Франції у вівторок, заявивши, що намагаються запобігти експорту вантажів переробленого урану до Росії.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише AP.

Колії, на яких розмістились активісти, розташовані в комуні П’єрлат, неподалік заводу Orano, де переробляють і зберігають радіоактивні матеріали.

Orano, транснаціональна компанія зі штаб-квартирою у Франції, повідомила, що російська державна атомна компанія "Росатом" має контракт на закупівлю 1150 тонн переробленого урану, який вона планує перетворити на ядерне паливо на своєму заводі в Сибіру і в кінцевому підсумку використовувати в реакторах для виробництва енергії.

Матеріал планується відправити кількома партіями, заявили в Orano.

"Ми висловлюємо жаль з приводу відсутності прозорості... коли справа доходить до того, що відбувається з ядерними відходами в Сибіру", – сказав Роджер Спаутц, керівник кампанії Greenpeace у Франції. Будь-яка переробка урану на заводі в Сибіру "залишає щонайменше 85% вихідного матеріалу невикористаним" в руках Росії, заявили в Greenpeace.

Greenpeace хоче, щоб Франція обробляла перероблений уран і ядерні відходи на своїй території.

Раніше президент Еммануель Макрон оголосив, що Франція планує побудувати свої перші за десятиліття нові ядерні реактори в рамках зусиль, спрямованих на досягнення цілей щодо скорочення викидів.

Франція сильно залежить від ядерної енергетики, але її реактори старіють, а реактори наступного покоління відстають від графіка на роки.

Ядерна енергетика продукує набагато менші викиди парникових газів, ніж вугілля, нафта або газ, але атомні електростанції є дорогими для будівництва та продукують радіоактивні відходи, які залишаються смертельними протягом десятків тисяч років. Політики розходяться щодо того, чи варто включати ядерну енергетику до глобальних планів скорочення викидів вуглецю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.