G7: створена Лукашенком міграційна криза не змусить забути про ситуацію в Білорусі 

Четвер, 18 листопада 2021, 12:09

Країни G7 та головний дипломат ЄС у спільній заяві засудили створення Лукашенком штучної міграційної кризи на східному кордоні ЄC та висловили солідарність з Польщею, Литвою та Латвією. Вони наголосили також, що такі дії режиму не змусять їх забути про ситуацію в самій Білорусі. 

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву оприлюднили країни-підписанти.

"Ми, міністри закордонних справ Британії, Канади, Італії, Німеччини, США, Франції та Японії, разом з Високим представником ЄС, засуджуємо створення білоруським режимом маршруту нелегальної міграції через свої кордони. Ці безсердечні дії ставлять під загрозу людські життя. Ми спільно висловлюємо солідарність з Польщею, Литвою та Латвією, які стали ціллю цього провокаційного використання нелегальних мігрантів як гібридної тактики", - йдеться у тексті.

G7 закликають режим Лукашенка негайно припинити свою кампанію, щоб запобігти новим смертям. 

Вони закликають негайно надати доступ на місце міжнародним організаціям, щоб забезпечити гуманітарну допомогу для мігрантів.

"Дії білоруського режиму - це спроба відволікти увагу від триваючого ігнорування міжнародного права, фундаментальних свобод і прав громадян, у тому числі власного народу", - наголошує Група семи. 

"Ми схвалюємо дії ЄС, який тісно співпрацює з країнами походження мігрантів і їхнього транзиту, щоб покласти край діям режиму Лукашенка. Ми продовжимо співпрацювати, щоб причетні були притягнені до відповідальності, та підтримувати громадянське суспільство і відстоювати права людини в Білорусі", - підсумовують вони. 

Наскільки відомо, на ранок 18 листопада біля КПП "Брузги-Кузниця" продовжує залишатись частина мігрантів з великої групи, що підійшла туди у понеділок. Інших розселили в опалюваних приміщеннях. 

При цьому, у Польщі заявили про спробу штурму кордону великою групою мігрантів в іншому місці, близько сотні людей вдалося прорватися.

Як повідомлялося, напередодні Єврокомісія оголосила про надання 700 тисяч євро початкового гуманітарного фінансування для допомоги мігрантам, які застрягли на кордоні Білорусі та Польщі.  

Читайте також: Вбивчий гуманізм Європи: як опір "білоруським" мігрантам розриває ЄС зсередини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.