Молдова почне вакцинувати додатковою дозою окремі категорії населення

Середа, 24 листопада 2021, 12:59

Міністерство охорони здоров'я Молдови схвалило вакцинацію від коронавірусу додатковою дозою окремих категорій населення. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише видання NewsMaker.

Наказ про це набуде чинності у понеділок, 29 листопада, розповіла держсекретар Світлана Ніколаєску.

"Весна прийде – колоти будемо". Чому ЄС може додати обмежень для подорожей з України

За словами Ніколаєску, бустерну вакцинацію почнуть із основних груп ризику, як це було і на початку кампанії вакцинації у березні.

Отримати третю дозу зможуть окремі категорії людей, які пройшли повний курс вакцинації. Серед них - медичні працівники, люди старші 60 років, люди старші 18 років, які перебувають у групі ризику через хронічні захворювання, соціальні працівники, працівники системи освіти.

За словами Ніколаєску, у майбутньому категорії поступово розширюватимуться, проте поки що введення додаткової дози буде доступне не для всіх.

Як уточнила Ніколаєску, МОЗ дозволить застосовувати для бустерної вакцинації і той тип вакцини, яким спочатку була вакцинована людина, і будь-яку іншу зі схвалених для бустерної вакцинації: AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sinovac, Sinopharm або Johnson.

В Італії планують обов’язкову додаткову вакцинацію для медичних працівників

Бустерна вакцинація для тих, хто прищепився Супутником V, у Молдові поки недоступна, оскільки у ВООЗ та науковій спільноті ще недостатньо даних щодо безпечності, сказала Ніколаєску. Вона також уточнила, що вакцини Moderna в Молдові поки що немає.

Як повідомлялося, на початку грудня Європейська комісія запропонує внести додаткову дозу вакцини від COVID-19 у термін дії цифрового сертифіката ЄС.

Європейські чиновники схиляються до сценарію необхідності отримання третього щеплення протягом дев'яти місяців після останньої вакцинації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.