Естонія запровадила додаткові санкції проти Білорусі - зупинила транзит нафтопродуктів

Четвер, 3 лютого 2022, 14:34

Естонія запровадила додаткові санкції проти Білорусі та заборонила транзит нафтопродуктів через свою територію.

Як повідомляє ERR, про це на брифінгу 3 лютого оголосила прем’єрка Кая Каллас, пише "Європейська правда".

"Ми вирішили запровадити додаткові санкції проти Білорусі, призупинивши транзит нафти з митним кодом 2707 через Естонію", - заявила вона.

Каллас згадала сюжети, що набули резонансу у ЗМІ раніше цього тижня, про транзит білоруських нафтопродуктів через Естонію, об’єм якого суттєво зріс у 2021 році. 

"Товари з кодом 2707 напряму не потрапляють під санкції (Заходу проти режиму Лукашенка), проте їхня мета - створювати тиск на білоруський режим та, опосередковано, на Росію, щоб вони змінювали свою поведінку", - зазначила Кая Каллас. Вона додала, що політика Естонії завжди грунтувалася на цінностях, і так буде і надалі. 

У понеділок в естонській Eesti Päevaleht вийшов матеріал про те, що Білорусь під цим митним кодом перевозить через територію Естонії продукцію у рекордних обсягах.

Після цього у середу Мінфін виступив з ініціативою запровадити додаткові санкції. У зверненні до уряду відомство зазначило, що хоча чинні європейські санкції не поширюються на вироблену у Білорусі продукцію з кам’яновугільної смоли та її транзит, але збереження такої ситуації послаблює загальну економічну ефективність санкцій, тому Естонії варто запровадити власні санкції щодо цієї групи товарів, а також ініціювати такий крок на рівні ЄС. 

Нагадаємо, з 1 лютого Литва зупинила транзит підсанкційного "Білоруськалію"

Білорусь після цього запровадила заборону на залізничний транзит через свою територію для групи товарів з Литви.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: