ЄС позбавить Росію преференцій від членства у СОТ

Вівторок, 15 березня 2022, 10:50

ЄС повертає собі право самостійно збільшувати мита на російські товари та встановлювати додаткові бар'єри для російських компаній.

Як повідомляє "Європейська правда", про погодження цього рішення на своїй сторінці у twitter пише кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк.

"Окрім списків та додаткових економічних санкцій, ЄС також погодився на призупинення режиму найбільшого сприяння для Росії відповідно до правил СОТ, а також призупинив розгляд білоруської заявки на вступ до СОТ", - пише він.

Нагадаємо, режим найбільшого сприяння – це згода на відсутність дискримінації у міжнародній торгівлі, встановлена між окремими країнами або групами країн. Режим найбільшого сприяння в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) – система правил, що гарантує недискримінаційний характер для імпорту з усіх країн-членів організації.

Правила СОТ не передбачають виключення країни-члена з організації.

Проте відмова від дотримання режиму найбільшого сприяння, означатиме, що у торгових відносинах з РФ Європейський Союз буде відноситися до неї, як до країни, яка не є членом СОТ. Відповідно, російський компанії та російський експорт більш не зможе використовувати на ринку ЄС преференції, що дає Росії членство у СОТ.

Зокрема, це означатиме, що ЄС може вільно збільшувати митну ставку на російський імпорт. 

Нагадаємо, раніше аналогічне рішення почали готувати  в  Сполучених Штатах – законопроєкт про призупинення нормальних торгових відносин із РФ та Білоруссю вже узгоджено між демократами та республіканцями.

Більш того, у США не виключають встановлення повного ембарго на торгівлю з РФ.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.