ЄС, G7 і низка країн позбавили Росію преференцій від членства у СОТ

Вівторок, 15 березня 2022, 15:48

Європейський Союз у співпраці з країнами Групи семи та іншими партнерами перестане ставитися до Росії як до країни, яка перебуває в режимі найбільшого сприяння в рамках Світової організації торгівлі.

Про це йдеться у заяві віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, пише "Європейська правда".

"Це безпрецедентне рішення надсилає політичний сигнал найвищого масштабу. Насправді це позбавляє Росію ключових торгових переваг як члена СОТ, гарантуючи, що продукція російських компаній не буде користуватися режимом максимального сприяння наших економіках. Таким чином, це посилює статус вигнанця Росії в очах світової спільноти", - заявив Домбровскіс.

Окрім країн ЄС та G7 це рішення підтримали Албанія, Австралія, Ісландія, Південна Корея, Молдова, Чорногорія, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія.

"Ці дії виправдані винятками щодо безпеки Угоди СОТ. Ми також припинимо вступ Білорусі до СОТ", - заявив Домбровскіс.

ЄС уже скасував низку торгових пільг, якими раніше користувалася Росія.

"Ми єдині в нашій рішучості притягти президента Путіна та його режим до відповідальності за їхні злочини. Єдиний спосіб, яким Росія може уникнути цієї фінансової, економічної та репутаційної катастрофи, - це негайно припинити своє варварське та незаконне вторгнення в Україну", - заявили в Єврокомісії.

Режим найбільшого сприяння – це згода на відсутність дискримінації у міжнародній торгівлі, встановлена між окремими країнами або групами країн. Режим найбільшого сприяння в рамках СОТ – система правил, що гарантує недискримінаційний характер для імпорту з усіх країн-членів організації.

Правила СОТ не передбачають виключення країни-члена з організації.

Проте відмова від дотримання режиму найбільшого сприяння означатиме, що у торгових відносинах з РФ Європейський Союз буде ставитися до неї як до країни, яка не є членом СОТ. Відповідно, російські компанії та російський експорт більш не зможе використовувати на ринку ЄС преференції, що дає Росії членство у СОТ.

Зокрема, це означатиме, що ЄС може вільно збільшувати митну ставку на російський імпорт. 

Нагадаємо, раніше аналогічне рішення почали готувати  в  Сполучених Штатах – законопроєкт про призупинення нормальних торгових відносин із РФ та Білоруссю вже узгоджено між демократами та республіканцями.

Більш того, у США не виключають встановлення повного ембарго на торгівлю з РФ.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: