Експрем'єра Болгарії затримали за зловживання допомогою ЄС

П'ятниця, 18 березня 2022, 00:52

Колишній прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов був затриманий в рамках поліцейської операції, пов'язаної з розслідуваннями прокуратури ЄС.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на сайт болгарського МВС.

В рамках цієї операції також були затримані колишній міністр фінансів Владислав Горанов, ексголова бюджетної комісії болгарського парламенту Менда Стоянова і радник Борисова Севдаліна Арнаудова.

"Проводиться масштабна операція у зв'язку зі 120 справами Європейської прокуратури в Болгарії. За багатьма адресами проводяться обшуки та виїмки. Наразі затримані Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова, Севдаліна Арнаудова", - йдеться в повідомленні МВС.

У міністерстві не повідомили подробиць, але громадське телебачення BNT повідомило, що справи стосуються "зловживання допомогою від ЄС". Там уточнюють: обшуки та виїмки документів тривали за багатьма адресами по всій країні.

Нагадаємо, Бойко Борисов тричі займав посаду прем’єр-міністра Болгарії (2009—2013, 2014—2017, 2017—2021). Після відставки він залишився лідером опозиційної правоцентристської партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ).

Протягом багатьох років Борисова кілька разів звинувачували в корупції, але довести це не вдалося.

На парламентських виборах 2021 року більшість партій виключали можливість співпраці з Борисовим через його репутацію корупціонера.

Показовий момент -  затримання експрем'єра відбулося відразу після візиту до Софії головного прокурора Європи Лаури Ковеші. "Зараз настав час, щоб відповідні органи Болгарії об'єдналися з нами, в тому числі в особливо чутливих справах", - зазначає вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.