ООН не відомо про наявність в Україні біологічної зброї

Субота, 19 березня 2022, 15:49

В ООН заявили, що організації невідомо про те, що Україна нібито реалізує якусь програму з розробки біологічної зброї - у відповідь на звинувачення Російської Федерації.

Як повідомляє "Європейська правда", про це сказала уповноважена ООН з питань роззброєння Ідзумі Накаміцу на позачерговому засіданні, скликаному з ініціативи Москви.

Посол РФ Василій Небензя заявив, що Росія нібито має нові докази, що США та Україна мали домовленість про програму з розробки біологічної зброї в Україні з 2005 року, та продемонстрував документ, який нібито підтверджує пряме фінансування на 32 млн доларів. Представник РФ заявив, що нібито проводилися дослідження геморагічної гарячки, лептоспірозу, інших небезпечних патогенів та що нібито досліджували передачу захворювань від кажанів до людини, щоб приховати застосування зброї під спалах природного походження. 

Посол США Лінда Томас-Грінфілд зазначила, що перед міжнародною спільнотою минулого тижня вже лунала "тирада з дивних конспірологічних теорій" щодо біологічної зброї. 

"Таких лабораторій немає - ні поблизу кордону з Росією, ні будь-де", - наголосила вона. 

Посол також висловила побоювання, що скликане РФ засідання може бути частиною "операції під чужим прапором" і свідчити про наміри самої Росії застосувати хімічну або біологічну зброю проти українців. 

Ідзумі Накаміцу сказала, що ООН не відомо про наявність в Україні біологічної зброї, та значною мірою повторила свою відповідь на схожому засіданні від 11 березня, наголосивши, що ООН не має мандату і можливості розслідувати такі звинувачення.

"Офіс ООН з питань роззброєння готовий підтримати будь-які процедури у рамках Конвенції про біологічну зброю, яку можуть задіяти держави-учасниці", - зазначила вона. 

Речник МЗС Олег Ніколенко привітав реакцію ООН на звинувачення РФ на адресу України.

"ООН відкинула російські фейки про "лабораторії біологічної зброї" в Україні. Усі спроби РФ створити фальшиві приводи для варварської війни в Україні зазнають невдачі. Буде зроблено усе можливе для притягнення Росії та її керівництва до відповідальності за злочини проти України", - заявив Олег Ніколенко. 

Читайте також: Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо "геноциду".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: