Андрій Дещиця про біженців, згоду на миротворців та наступні кроки Путіна

коротко
П'ятниця, 25 березня 2022, 10:15

У боротьбі України проти російської агресії допомога Польщі виявилася справді неоціненною: це і прийом біженців, і передача зброї. Також наші сусіди стали хабом для передачі Україні як гуманітарної, так і військової допомоги. 

Усе це страшенно дратує РФ. Ба більше, події останніх днів можна тлумачити як готовність Кремля якщо не напряму атакувати Польщу, то принаймні погрожувати цим нападом, щоби змусити відмовитися від допомоги Україні. 

Про це все редактор ЄвроПравди Юрій Панченко поговорив з послом України у Польщі Андрієм Дещицею. Розмову можна подивитися на нашому Youtube-каналі, а також почитати у матеріалі Андрій Дещиця: Росія шукає привід, щоб виправдати застосування сили проти Польщі

Про що говорив Андрій Дещиця:

"Перш за все, я хотів сказати, що я під великим враженням від того, як поляки приймали українців в час біди і війни. Я довгий час працюю в Польщі, але такого піднесення і такої відкритості, щиросердечності я не бачив з боку поляків стосовно українців".

"Є близько двох мільйонів осіб, які перетнули українсько-польський кордон. І ми оцінюємо, що десь 1,5 мільйона з них залишилися все ж таки в Польщі".

За словами Дещиці, прикордонні воєводства вже переповнені. 

"Тому ми заохочуємо українців, які перетнули кордон, їхати в інші воєводства, далі від кордону, перш за все – на південь та північний захід Польщі. Там вони отримують таку саму якісну допомогу і підтримку, тільки час її отримання буде коротший, бо кількість людей буде меншою. Залишається невирішеним питання житла, і це велика проблема".

Посол України у Польщі вважає своєчасною ініціативу, озвучену керівництвом польського уряду під час візиту до Києва, про направлення в Україну миротворців. За його словами, Польща готова доєднатися до зазначеної місії, за умови, що це буде міжнародна місія.

"Але в цілому десь близько десятка країн готові брати участь у цій миротворчій місії".

Андрій Дещиця каже, що кейс щодо постачання в Україну радянських літаків МіГ ще не закритий і що в цій ситуації лакмусовим папірцем стане візит Джо Байдена в Польщу. 

"Наразі м'яч в переговорному процесі знаходиться на стороні Польщі і США. Запропонована схема, як на мене, дуже проста. Польща готова передати нам ці літаки за умови, що вона отримає натомість американські літаки. Більше того, Польща готова купити їх. Але США не готові їм ці літаки ані продати, ані передати".

Посол України у Польщі вважає, що існує ймовірність вторгнення Росії в Польщу і що агресор навіть готується до цього. 

"Для того, щоб увійти в Польщу, яка є членом ЄС та НАТО, необхідно підготуватися набагато серйозніше. Росії потрібно мати серйозні аргументи, чому вона, власне, має намір втрутитися у внутрішнє життя Польщі і атакувати її. Наприклад, знищення будівлі посольства РФ. Тоді під приводом цього Росія висилає спецназ для його захисту. Під час такої операції вчиняються якісь провокації, вбивають російського військового, і Росія має підстави ввести свої війська".

"Польща активно готується до цієї війни. Було прийнято відповідний закон, який зміцнює обороноздатність Польщі, збільшує кількість збройних сил, їхній бюджет, а також кількість підрозділів територіальної оборони".

Повне інтерв’ю - у матеріалі Андрій Дещиця: Росія шукає привід, щоб виправдати застосування сили проти Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: