Чому саміт НАТО не узгодив стратегію дій у разі хімічної та ядерної атаки РФ

Аналітика коротко
Субота, 26 березня 2022, 18:21

У четвер ввечері відбувся саміт НАТО. Саміт Альянсу можна вважати провальним.

Він засвідчив, що цей безпековий союз не має ані стратегії, ані тактики дій у новій ситуації. Точніше, має одну стратегію, яка не є гарантовано робочою, і яку доволі успішно ламає Кремль.

Утім, є і позитивні підсумки, пише редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко Наляканий НАТО: чому саміт Альянсу не домовився про відповідь на нові погрози Путіна.

Учасники саміту продовжили мандат нинішнього генсека НАТО Єнса Столтенберга на додатковий рік. Це рішення стало відображенням процесів, які відбуваються в організації.

По-перше, члени НАТО намагаються "зберегти стабільність", не помічаючи, що це стало просто неможливим. По-друге, в Альянсі не очікують на швидке завершення війни в Україні та обрали стратегію, розраховану на тривалий збройний конфлікт без швидкого звільнення окупованих росіянами територій. По-третє, члени НАТО досі не зрозуміли, наскільки сильно чинний генсек шкодить іміджу організації.

Перші проєкти рішень НАТО готує саме секретаріат, а вони, за словами проукраїнських союзників, є абсолютно беззубими і наперед гарантують беззубість спільних рішень.

Загалом, нинішній саміт став особливим. Бо не тільки заяви генсека, а й спільне рішення показало, що Альянс не може навіть визначити стратегію дій у разі цілком реального розвитку подій.

Зустріч лідерів Альянсу готували на тлі погроз з РФ про хімічну або бактеріологічну атаку. Але рішення не дало жодної відповіді на те, що робитиме Альянс у разі, якщо це стане реальністю. А російські погрози ядерною зброєю вирішили взагалі "не помічати".

На саміті НАТО, що відбувся за тиждень до угорських виборів та став частиною передвиборчої кампанії, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан діяв саме так, як від нього можна було очікувати: він став ключовим голосом на користь того, щоби Альянс був м’яким у виразах щодо РФ.

Важливо наголосити: ганебна позиція Орбана, на щастя, не заблокувала постачання зброї для України. За даними численних джерел, на саміті була реальна дискусія, як допомогти Україні не словом, а зброєю – і це не викликало обурень угорського прем’єра.

За даними ЄП, на засіданні саміту Франція та Італія висловилися за те, щоби не надто тиснути на Росію та зберегти простір для діалогу з Путіним.

Проте, примирливі настрої у НАТО лишилися в абсолютній меншості. Крім Франції та Італії вони звучали хіба що від Люксембургу, який не є сильним гравцем у зовнішній політиці. Навіть Орбан не виступав за переговори, а радше був за те, щоби нічого не робити.

Але найголовніше – те, що у домовленість із Путіним не вірить президент США. Для лідера США, кремлівський диктатор (який порушив усі обіцянки, які він особисто давав Байдену) став абсолютно нерукоподаваним.

Разом з тим, Білий дім та особисто Байден зараз наполягають на тому, що Росію "не можна дратувати". Тобто, в той час як у нас звикли дорікати Альянсу через нерішучість і неготовність діяти, насправді йдеться про нерішучість Штатів. В США вважають, що така політика дозволить запобігти війні між НАТО та Росією, яке має шанс перетворитися на ядерну.

А Росія цим уміло користується, обмежуючи рівень допомоги, яку Штати та інші члени Альянсу надають Україні.

Докладніше - у матеріалі Сергія Сидоренка Наляканий НАТО: чому саміт Альянсу не домовився про відповідь на нові погрози Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.