Як війна вплинула на президентські вибори у Франції та що буде з підтримкою України

Аналітика коротко
Четвер, 31 березня 2022, 15:40

Війна в Україні вже залишила свій слід у передвиборчій кампанії Франції і може мати величезний, якщо не вирішальний вплив на голосування. Це впливатиме на дипломатичні зусилля Франції, яка намагається виступати посередником між РФ та Заходом, пише редактор What’s Up EU Тео Буржері у статті Макрон у стилі мілітарі: як агресія РФ вплинула на перебіг виборів у Франції.

До початку війни Макрон був єдиним гідним довіри кандидатом, по максимуму підтримуючи відновлення економіки після ковідної кризи. За даними опитувань, він мав 24-25% голосів виборців, значно випереджаючи суперників.

Натомість вкрай праві партії – "Національне об'єднання" Марін Ле Пен та "Реконкіста" Еріка Земмура, які вважалися єдиною реальною політичною загрозою чинному президентові, ледве набирали 15% голосів.

Виборці, які підтримують ліві партії, значною мірою залишалися (і залишаються) поділені між кількома кандидатами з невеликих партій.

Прийняття Францією головування в Раді ЄС стало для Макрона ще одним способом підтвердити свій статус національного та міжнародного лідера.

Війна в Україні мала на французьку політику подвійний вплив: вона зміцнила лідерство Макрона з підтримкою виборців та дискредитувала всіх кандидатів із проросійськими поглядами.

Однак у міру того, як війна продовжується, деякі кандидати змогли переламати перебіг подій на свою користь.

Жан-Люк Меленшон та Марін Ле Пен розглядають війну та викликане нею зростання цін на енергоносії як можливість повернути розмову до "купівельної спроможності" та проблем робітничого класу, які складають більшість електорату обох партій. Це збільшило рейтинги зазначених політиків. 

З протилежного боку свої позиції посилив найбільш гострий французький  критик Путіна Яннік Жадо.

Хоча війна змусила кількох кандидатів спішно змінити свої попередні зовнішньополітичні позиції, французька політична динаміка загалом суттєво не змінилася.

Натомість вже зараз виникають питання щодо легітимності виборів.

У зв'язку з пандемією, а тепер і війною в Україні, дебати кандидатів перед виборами (окрім геополітики) були нечисленні, що змусило голову французького Сенату Жерара Ларше попередити про "ризик нелегітимності" виборів.

Явка виборців також матиме значення. Опитування показують незацікавленість у виборах.

Низька явка на такому критичному етапі французької демократичної політики та ризик того, що результати виборів можуть бути визнані нечесними, здатні зашкодити легітимності переможця (хто б ним не був) всередині країни та на міжнародній арені.

Це особливо важливо у питанні подальшої підтримки Францією України.

Докладніше - у матеріалі Тео Буржері Макрон у стилі мілітарі: як агресія РФ вплинула на перебіг виборів у Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: