Уряд Естонії схвалив заборону символів підтримки агресії РФ проти України

Четвер, 31 березня 2022, 17:56

Уряд Естонії схвалив поправки до карного законодавства, за якими буде каратися використання ворожих символів на підтримку російської агресії проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Postimees.

"Важливо розуміти, що після того, як путінська Росія 24 лютого напала на Україну, ми всі живемо в світі, що змінився. Символи також набули нового значення", - сказала прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

За її словами, використання символів демонструє ставлення.

У Пенітенціарний кодекс як адміністративне правопорушення включають використання ворожих символів для підтримки агресії або війни. За демонстрацію символів, використовуваних під час скоєння акта агресії, геноциду, злочинів проти людяності чи воєнних злочинів, із єдиною метою висловити підтримку чи виправдати ці діяння можна отримати грошовий штраф чи арешт. Якщо правопорушення вчиняє юридична особа, розмір штрафу може становити до 32 тисяч євро.

Адміністративним порушенням вважатиметься лише публічна демонстрація символу. Не є караним продаж предметів з цією символікою, наприклад, в антикварних магазинах або використання їх у театральних постановках, якщо при цьому не переслідуються цілі, які підлягають покаранню. За цим принципом не є адміністративним правопорушенням також будь-яке звичайне використання літери Z.

Інша поправка, передбачена законопроєктом, полягає в тому, що злочином стає вступ до лав збройних сил агресора, за що каратимуть на строк до п'яти років ув'язнення.

Поправки ще має затвердити парламент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: