Єврокомісія припиняє науково-дослідну співпрацю з РФ

П'ятниця, 4 березня 2022, 15:22

Через російську війну проти України та на знак солідарності з народом України Єврокомісія вирішила призупинити співпрацю з російськими структурами в галузі досліджень, науки та інновацій.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Єврокомісія не укладатиме жодних нових контрактів чи угод з російськими організаціями за програмою Horizon Europe. Крім того, Комісія призупиняє виплати російським організаціям за діючими контрактами. Усі поточні проєкти, в яких беруть участь російські дослідницькі організації, переглядаються – як у рамках Horizon Europe, так і Horizon 2020, попередньої програми ЄС для досліджень та інновацій.

"Дослідницька співпраця ЄС базується на повазі до свобод і прав, які лежать в основі досконалості та інновацій. Жахлива військова агресія Росії проти України є нападом на ті самі цінності. Тому настав час покласти край нашій дослідницькій співпраці з Росією" - сказала Маргрете Вестагер, віцепрезидент ЄК з питань Європи, яка підходить до цифрової епохи.

Марія Габріель, уповноважений з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді, заявила: "Військова агресія Росії проти України є наступом на свободу, демократію та самовизначення, на яких базується культурне самовираження, академічна та наукова свобода та наукове співробітництво. У зв’язку з цим ми вирішили не брати участь у подальшій співпраці з російськими структурами у сфері досліджень та інновацій".

 У той же час, за її словами, ЄК прагне забезпечити подальшу успішну участь України в програмах Horizon Europe та Euratom Research and Training.

"Українські вчені та дослідники були ключовими учасниками наших Рамкових програм ЄС для досліджень та інновацій протягом 20 років і продемонстрували передовий досвід та лідерство в інноваціях. Ми вжили адміністративних заходів для того, щоб успішні українські бенефіціари могли отримати фінансування з дослідницьких та інноваційних програм ЄС" - зазначила Габріель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: