"Гаазький трибунал" у Харкові: як світ каратиме Путіна та його команду за напад на Україну

Аналітика коротко
Неділя, 6 березня 2022, 10:10

4 березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та провідні юристи-міжнародники на заході Королівського інституту міжнародних відносин Chatham House презентували декларацію щодо створення спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії проти України.

Проблема в тому, що наразі відсутні ефективні шляхи покарання російського керівництва за агресію. Тож мета – закрити цю прогалину. Наразі Україна ще на початку цього шляху, і варто вивчити усі можливі варіанти переслідування агресора. 

Про міжнародні злочини та шляхи покарання керівництва Росії за них читайте в статті доцента Національного університету Києво-Могилянська Академія Дмитра Коваля та старшого юриста юридичної фірми "Астерс" Михайла Солдатенка Трибунал не тільки для Путіна: як реально покарати еліту РФ за агресію проти України.

У міжнародному праві є класична четвірка міжнародних злочинів: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії. Винних у їхньому вчиненні притягують до відповідальності на національному рівні та у міжнародних судах та трибуналах.

Злочин агресії слід розглянути окремо. Здійснивши збройний напад на Україну в порушення Статуту ООН, Путін та його оточення вчинили міжнародний злочин агресії, передбачений Римським статутом та міжнародним звичаєвим правом.

Це у світі не підлягає сумніву. Пояснення Москви про уявний "геноцид", бажання "денацифікації" України та захист Росії від НАТО – навіть близько не легітимізують напад. 3 березня Генеральна асамблея ООН з рекордною підтримкою, 141 голосом "за", визнала, що російська агресія брутально порушує Статут ООН.

Кремлівських злочинців можна буде потенційно судити навіть за їхньої відсутності (in absentia).

Їхній імунітет як посадових осіб російської влади, доки в Росії не змінився режим, також не є нездоланною перешкодою для процесу.

Одне з головних питань – де саме притягти до відповідальності злочинців. 

Потенційно притягти до міжнародної кримінальної відповідальності Путіна та його поплічників може постійно діючий Міжнародний кримінальний суд (МКС) в Гаазі.

Утім, МКС може розслідувати лише злочини проти людяності та воєнні злочини, а от з агресією ситуація складніша. Для розслідування злочину агресії Римський статут передбачає спеціальні умови: МКС уповноважений на розслідування лише агресії, вчиненої громадянами країни-учасниці статуту щодо країни, яка є стороною статуту. Агресія РФ проти України не відповідає жодній з цих умов.

Є шлях обійти це обмеження, якщо ініціювати справу в МКС рішенням Ради Безпеки ООН. Але зрозуміло, що Росія як постійний член РБ буде накладати вето на передачу розслідування, принаймні доки путінський режим залишається при владі.

Утім, є також альтернативний варіант притягнути Путіна та його поплічників до відповідальності.

Україна пропонує створення спеціального міжнародного ad hoc або гібридного трибуналу для розслідування злочину агресії та запрошує інші держави до нього приєднатися.

Є навіть варіант назви (а заодно і локації для нього): Харківський трибунал.

В нашому випадку йтиметься швидше про створення трибуналу міжнародною коаліцією, що потребуватиме неабиякої світової згуртованості. Зважаючи на 141 голос на підтримку Резолюції щодо засудження війни Росії проти України, це є можливим.

І, схоже, саме таким шляхом зараз іде Україна.

Докладніше - в матеріалі Дмитра Коваля та Михайла Солдатенка Трибунал не тільки для Путіна: як реально покарати еліту РФ за агресію проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: