Нафту та газ вивели з-під санкцій, суд над РФ у Гаазі, рух до членства в ЄС: головні новини дня

Дайджест
Понеділок, 7 березня 2022, 21:44

За даними Пентагону, Росія задіяла майже 100% бойової потужності, накопиченої на кордонах України; естонська розвідка повідомила, що російське угруповання в Україні втратило близько чверті накопиченої техніки; глава МЗС Франції вважає, що Україна переможе в цій війні; Росія відмовилася захищатися у суді проти неї у Гаазі; Макрон розкритикував Путіна за "моральний і політичний цинізм"; в ЄС найближчими днями обговорять заявку України на вступ; західні лідери визнали, що санкції ще не зупинили Путіна, але "здивували" його; поставки нафти і газу з РФ вивели з-під санкцій через енергобезпеку Європи; ЄС готує новий раунд санкцій, під "прицілом" порти і судна РФ; ірландець протаранив вантажівкою ворота посольства РФ у Дубліні.

Більше цікавих новин 7 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Дванадцята доба війни

В Україні триває дванадцята доба війни Росії проти України. На Миколаївщині окупанти стріляли у журналіста зі Швейцарії, поранили й пограбували.

За даними високопоставленого чиновника міністерства оборони США, РФ з початку війни випустила по Україні 625 ракет і використала майже 100% накопиченої на кордонах потужності

З них, за даними естонської розвідки, російські війська при нападі на Україну втратили близько чверті всієї військової техніки, зосередженої на кордоні до початку війни. При цьому, не варто розраховувати, що військові РФ почнуть відчувати нестачу озброєння.

Тим часом, як повідомляє WSJ, Росія вже організувала канал постачання бойовиків з Сирії до Росії, для їхньої подальшої участі у війні проти України.

Ще раніше про пошук Росією найманців повідомляло сирійське видання Deir Ezzor, яке також наводило суму грошового забезпечення - $200-300, не зазначаючи, утім, про який період оплати йдеться. Як відомо, сама Сирія вже понад 10 років охоплена війною.

Як стверджується, сирійців наймають на 6-місячний період.

У британській розвідці вважають, що Кремль має наміри заблокувати українцям доступ до джерел новин з надійною інформацією і тому атакує інфраструктуру зв’язку.

Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан вірить у те, що зрештою Україна здобуде перемогу у війні, яку проти неї розпочала Росія.

А президент Польщі Анджей Дуда вважає, що у російських військ немає ентузіазму або готовності до штурму української столиці. 

Сьогодні відбувся третій раунд переговорів делегацій РФ та України. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що під час третього раунду переговорів було досягнуто "деяких позитивних результатів" стосовно гуманітарних коридорів, однак результатів, які суттєво покращують ситуацію щодо російської агресії в Україні, немає.

Анкара анонсувала тристоронню зустріч глав МЗС України, Туреччини і РФ в Анталії.

Євросоюз попросив МАГАТЕ забезпечити захист українських АЕС.

Суд ООН проти агресора

У Міжнародному суді ООН в понеділок розпочалися слухання за позовом України проти Росії у справі щодо звинувачень у геноциді.

7 березня делегація України представляла в Міжнародному суді ООН правову позицію в справі проти Росії, відповідно до Конвенції від 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

В МЗС України заявили, що Росія маніпулює міжнародним правом та, зокрема, згаданою Конвенцією, яка є фундаментальним міжнародним договором у сфері захисту прав людини, та використала її для збройної агресії проти України. 

Україна просить Суд ухвалити такі тимчасові заходи:

а. Російська Федерація негайно призупиняє воєнні дії;

б. Російська Федерація негайно забезпечує, щоби будь-які військові або нерегулярні збройні формування, якими вона керує або підтримує, а також будь-які організації та особи не сприяли військовим операціям;

в. Російська Федерація утримується від будь-яких дій, що ускладнюють цей спір.

г. Російська Федерація звітує Суду про виконання цього наказу.

Уряд Росії повідомив Міжнародний суд ООН про те, що Російська федерація не зацікавлена захищатися від звинувачень України щодо порушень нею конвенції про заборону геноциду.

Під час слухань у процесі проти Росії, президентка Міжнародного суду ООН Джоан Донохью оголосила, що отримала офіційну письмову відмову.

Суд все одно підготував російські місця у залі засідань, вони лишилися пустими, повідомляє кореспондент ЄП.

Президентка МС ООН також підкреслила, що в учасників була можливість включитися у засідання віддалено, по відеозв’язку.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна підтримує ініціативу створити міжнародний процес над РФ на зразок Нюрнберзького трибуналу за дії її армії під час агресивної війни проти України.

При цьому, президент РФ Владімір Путін цинічно заявив Євросоюзу, що РФ "робить все" для збереження життя мирних українців.

Він сказав, що Росія кілька разів оголошувала "режим тиші" для евакуації населення з міст України, але "українські нацбатальйони перешкоджають, вдаючись до насильства".

Президент Франції Еммануель Макрон жорстко розкритикував президента РФ Владіміра Путіна у зв’язку з позицією Росії щодо "зелених коридорів" для виходу українського цивільного населення із зони бойових дій.

Зокрема, Макрон обурився тим, що Росія дає "зелені коридори" для українців не на територію, контрольовану українською армією. За день до цього він говорив з Путіним, зокрема про можливість для цивільного населення вийти з небезпечної зони.

Щодо членства в Євросоюзі

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що заявку України щодо членства в Євросоюзі обговорять найближчими днями.

Президент України Володимир Зеленський підписав заяву про вступ до ЄС на п'ятий день після початку російського вторгнення.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба виступає за те, щоб заявку України на членство в Європейському Союзі розглядали окремо від заявок Грузії та Молдови.

Кулеба наголосив, що українці захищають мир та безпеку Європи ціною власних життів, і зараз Україна фактично перетворилася на форпост Європейського Союзу, який зупиняє руйнівне російське зло від просування вглиб європейського континенту. 

7 березня у телефонній розмові з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем президент України Володимир Зеленський порушив питання членства України в ЄС

Тим часом, низка країн Євросоюзу проти того, щоб цього тижня дати Україні статус кандидата на вступ. Німеччина, Нідерланди та інші хочуть, щоб Єврокомісія спочатку висловила свою думку щодо готовності України до процесу набуття членства, перш ніж приймати політичне рішення.

А от президент Литви закликав колег із ЄС підтримати євроінтеграцію України.

Також, за даними ЗМІ, у Євросоюзі запустять процедуру оцінки заявок на вступ України, Грузії і Молдови.

Санкції проти РФ

Західні лідери визнали, що санкції ще не зупинили Путіна, але "здивували" його. Прем'єр-міністри Великої Британії, Канади та Нідерландів заявили, що саме сміливість опору українців надихає їх і далі посилювати санкції проти Росії.

Канада розширила санкційний список проти Росії, додавши у нього низку російських пропагандистів, речника Кремля Дмітрія Пєскова та російського олігарха Олега Дерипаску.

Слід додати, що російський мільярдер Олег Дерипаска заявив про необхідність "найшвидшого миру" в Україні.

Російський олігарх Дерипаска закликав до миру в Україні.

Єврокомісія планує закрити лазівки, за допомогою яких РФ може обійти санкції.

Конгрес США вивчає відмову від російської нафти, готується схвалити допомогу Україні на $10 млрд. При чому, Сполучені Штати можуть заборонити імпорт російської нафти без союзників у Європі.

А вот Євросоюз відмовитися від російської нафти і газу поки не може. Зокрема, прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон вважає, що, ЄС не зможе зупинити закупівлю та споживання російських вуглеводнів, попри заклики до цього.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також заявив, що постачання енергоносіїв з Росії навмисно було виведено з-під санкцій, оскільки інших способів забезпечити енергобезпеку Європи зараз немає.

Усвідомлюючи це ЄС підготував пропозиції для зменшення залежності від нафти і газу з РФ.

Тим часом, у Євросоюзу ще є простір для запровадження додаткових санкцій проти РФ. І ЄС вже готує новий раунд санкцій, під "прицілом" порти і судна РФ.

За відсторонення РФ від Інтерполу виступають вже низка країн.

Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що грузинська влада повністю солідарна з Україною, попри кілька неоднозначних кроків з моменту початку повномасштабної війни. 

Нагадаємо, днями стало відомо, що Росія оголосила про намір послабити торговельні обмеження для Грузії, зокрема для молочної продукції.

Разом з тим, в уряді Грузії заявили, що війна - не перепона для експорту молочки до РФ.

Про фінансову та іншу допомогу Україні

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив, що Україні буде надано ще 175 мільйонів фунтів стерлінгів, більшість з яких буде передана безпосередньо українському уряду.

Таким чином, загальна сума підтримки Британії, оголошена наразі, становить 400 мільйонів фунтів стерлінгів.

США та інші держави-члени НАТО вже відправили Україні 17 тисяч протитанкових ракет та 2 тисяч зенітних ракет Stinger.

Словенія збирає по всьому ЄС станції Starlink для України: очікують до 5 тисяч.

Франція відправила в Україну "медичні вироби", зокрема йод.

Німеччина міркує над додатковою військовою допомогою Україні.

У Грузії ініціювали збір крові для українців, зголосились вже 2000 людей.

Інше: посольство РФ протаранили, фонд допомоги біженцям

Росія склала список "недружніх країн" зі своїми санкціями.

Держприкордонслужба закликає українців їхати до ЄС не через Польщу.

Данія змінює політику через напад РФ: готує референдум та мільярди на оборону.

США відправляють до Литви додаткових 400 військових.

Прем’єр Британії відкинув заклики послабити візові вимоги для біженців з України.

Британія більше не надаватиме особисту консульську допомогу в Україні.

Польща створить фонд на $1.75 млрд для допомоги біженцям з України.

Посол Британії, яка раніше переїхала до Львова, залишила Україну

Ірландець протаранив вантажівкою ворота посольства РФ у Дубліні, протестуючи проти війни Путіна.

Прем'єр-міністр Литви заявила про збільшення витрат на оборону.

Остання група СММ ОБСЄ намагається поїхати з України після обстрілу Маріуполя.

Будапешт змінив думку і дозволив розміщення сил НАТО в Угорщині.

Це лише частина цікавих новин 7 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: