Польща створить фонд на $1.75 млрд для допомоги біженцям з України

Понеділок, 7 березня 2022, 16:46

Польський уряд ухвалив проєкт закону про створення фонду у розмірі 8 мільярдів злотих (1,75 мільярда доларів) для допомоги біженцям з України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Понад 1 мільйон людей перетнули кордон Польщі з Україною. Багато тисяч були розміщені по всій країні, але зусилля з надання допомоги переважно взяли на себе неурядові організації, волонтери та муніципалітети.

Законодавство має на меті дозволити фінансування харчування та тимчасового житла для біженців, а також заходи, які дозволять їм легально працювати та отримати доступ до державної медичної та соціальної допомоги в Польщі.

"Наше початкове припущення полягає в тому, що фонд, який ми створимо, становитиме близько 8 мільярдів злотих. Він буде фінансувати найневідкладніші постачання та житло, а також доступ до ринку праці, соціальних виплат та освіти", - сказав міністр Лукаш Шрайбер.

Законопроєкт, який також передбачатиме одноразову допомогу в розмірі 300 злотих для кожного біженця та фінансову допомогу для поляків, які приймають українців, має бути схвалений польським парламентом у вівторок у рамках прискореної законодавчої процедури. Сім'я, яка приймає біженців з України, зможе отримувати до 1200 злотих щомісяця протягом двох місяців.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща може розраховувати на фінансову допомогу з-за кордону, щоб компенсувати кошти, які Варшава виділила для біженців.

"Цей законопроєкт передусім має на меті запропонувати якийсь замінник нормального життя для всіх тих людей, які приїхали до Польщі", - сказав Моравецький після ухвалення законопроєкту його урядом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.