У США закликали Байдена запровадити обмежену безпольотну зону над Україною

Вівторок, 8 березня 2022, 16:28

Група з 27 дипломатів, експертів з зовнішньої політики і оборони підписала відкритий лист до адміністрації Байдена із закликом до "обмеженої безпольотної зони" над Україною.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Кампанію очолює Роберт Макконел, співзасновник Українсько-американського фонду. Серед підписантів листа, зокрема, колишні посли США в Україні Джон Гербст та Вільям Тейлор, колишній спецпредставник США по Україні Курт Волкер, колишній посол США при НАТО Александр Вершбоу.

"Ми, ті, хто підписалися нижче, закликаємо адміністрацію Байдена разом із союзниками по НАТО ввести обмежену безпольотну зону над Україною, починаючи із захисту гуманітарних коридорів, які були узгоджені на переговорах між російськими та українськими офіційними особами у четвер. Лідери НАТО повинні донести до російських офіційних осіб, що вони не прагнуть прямого зіткнення з російськими силами, але вони також повинні чітко дати зрозуміти, що не будуть підтримувати російські напади на цивільні райони" - йдеться у листі.

Описана пропозиція стосується захисту цивільного населення та забезпечення гуманітарних коридорів, які Путін начебто підтримує.

"Президент Байден і генеральний секретар НАТО Столтенберг заявили, що ні Сполучені Штати, ні НАТО не будуть вражати російські війська на території України. Ми прагнемо до розгортання американських і натівських літаків не в пошуках конфронтації з Росією, а для запобігання та стримування російських бомбардувань, які призведуть до масових втрат серед українців" - стверджують автори листа.

Як зазначається, лист суперечить загальноприйнятій думці у Вашингтоні, але їхнє послання має спровокувати дискусії на цю тему.

Як повідомлялося, на думку трьох словацьких генералів, створення безпольотної зони над Україною не лише здатне втягнути НАТО у прямий військовий конфлікт з РФ, а й практично неможливе з технічної точки зору.

Напередодні за безпольотну зону над Україною висловився міністр оборони Естонії.

Нагадаємо, на екстреній зустрічі НАТО у Брюсселі 4 березня ставили питання про створення над Україною безпольотної зони, проте держави НАТО на це не погодилися. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: