Естонія спростила процедуру прийому біженців з України

Вівторок, 8 березня 2022, 18:12

Уряд Естонії схвалив постанову, яка спрощує отримання тимчасового захисту для українців, що залишили свої домівки через війну.

Про це йдеться у заяві уряду від 8 березня, пише "Європейська правда".

Починаючи з 9 березня українці, що виїхали до Естонії, зможуть оформити посвідку на проживання за один день. 

"Для нас важливо максимально спростити процедури для тих, хто втік від війни Путіна і хоче тимчасово налагодити своє життя тут. Більшість біженців, яких ми приймаємо - це жінки і діти, тож важливо, щоб дорослі могли працювати, а діти - ходити в дитсадки і школи", - зазначила прем’єрка Кая Каллас.

Нові правила поширюються на людей, які проживали в Україні до початку війни 24 лютого - громадян України, осіб без громадянства, які мали в Україні постійну посвідку на проживання, та громадян третіх країн, які через загрозливі для життя обставини не можуть повернутися у рідну країну.

Захист поширюється на всю родину і початково надається на рік з можливістю подальшого продовження. 

Таким людям запропонують розміщення та іншу підтримку спільними зусиллями друзів, родичів, соцслужб і благодійних організацій, безкоштовну можливість вивчати естонську мову і відвідувати курси адаптації для іноземців. Також їм буде надане медичне страхування і право працювати, для дітей - можливість отримувати базову освіту. 

Крім того, ці українці зможуть подати заявку на додаткову підтримку до органів місцевої влади.

Також уряд затвердив пропозиції для законодавчих змін, щоб створити чіткіші законодавчі підстави для працевлаштування українських біженців.

З 27 лютого в країну прибули понад 7000 українців з наміром принаймні тимчасово проживати в країні. Більшість мають в Естонії родичів або друзів і зможуть проживати у них.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.