У Чехії на зброю для України пожертвували вже майже мільярд крон

Понеділок, 11 квітня 2022, 22:44

Майже мільярд чеських крон на придбання зброї для України пожертвували на спеціальні рахунки посольства України у Чехії за час кампанії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє iRozhlas.

У неділю посольство повідомило, що отримало вже 977 мільйонів чеських крон - близько 40 млн євро. Внески зробили 115 тисяч донорів. 

Нагадаємо, кампанію запустили 5 березня, її спільно координують посольство та уряд Чехії. Кошти надходять на спецрахунок посольства, а експерти чеського Міноборони допомагають із придбанням необхідного озброєння. Більшу частину грошей використовують одразу, щойно вони надходять.

"Ми купуємо переважно у чеських виробників, але загалом - по всьому світу", - зазначив заступник міністра оборони Томаш Копечний. За його словами, бюрократичні процедури зараз зведені до мінімуму. "Те, що раніше займало з десяток днів, зараз робиться за кілька годин", - розповів він. 

Найбільшим донором стала компанія Seznam CZ, яка перерахувала на зброю для України 100 мільйонів крон. Другий найбільший донор - Jablotron, із внеском 50 млн донорів, великі суми внесли також Metrostav, Remedis, Citfin, LD Seating, Isolit-Bravo, Panflex, Agropodnik Mašovice, GEO Group. Минулої п’ятниці їх запросили на зустріч до посольства України у Чехії. 

У посольстві зазначили, що це далеко не повний перелік великих донорів, їхні розголошують лише за згодою. 

В уряді Чехії запропонували додатковий стимул для компаній, які жертвують кошти на зброю для України, та пропонують податкову знижку. 

Посол України Євген Перебийніс також висловив подяку регіональній та місцевій владі за турботу про українців, які знайшли прихисток у Чехії, гуманітарну допомогу для України та їхні пожертви на зброю. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.