Греція прискорить розвідку газу, щоб зменшити залежність від РФ

Вівторок, 12 квітня 2022, 14:52

Греція прискорить проєкти розвідки газу спільно з приватними інвесторами у прагненні скоротити свою залежність від російських енергоносіїв і стати енергетичним центром у Європі.

Про це заявив у вівторок прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Греція покриває близько 40% своїх щорічних енергетичних потреб за рахунок російського газу. У минулому країна видобувала невелику кількість нафти та намагалася досліджувати свій вуглеводневий потенціал. Низькі ціни на нафту в попередні роки, перехід на екологічно чисту енергію та відсутність політичної волі загальмували її плани розвідки.

Кулеба: щоб зупинити Путіна, потрібне нафтогазове ембарго і десвіфтизація банків РФ

"Прискорення експлуатації національних енергетичних ресурсів країни дозволить нам, якщо нам пощастить і у нас будуть придатні для експлуатації родовища природного газу, підвищити нашу енергетичну незалежність, нашу енергетичну безпеку", – сказав прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс.

За його словами, Греція прагне до 2023 року отримати чітке уявлення про те, чи має вона запаси газу, які вона могла б використати, у той час як дані про потенційні запаси газу на цей момент вселяють "оптимізм" в уряд.

Одночасно країна веде політику щодо нарощування відновлюваних джерел енергії та скорочення викидів вуглецю до 55% до 2030 року відповідно до цілей ЄС у сфері зміни клімату.

На початку березня Міцотакіс заявляв, що негайна заборона на імпорт російського газу нереальна та що незалежність від російського газу "забирає більше часу, ніж ми маємо".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.