Чи вийде Франція з НАТО, Байден визнав геноцид, чотири президенти у Києві: новини дня

Дайджест
Середа, 13 квітня 2022, 21:54

Війська РФ і далі мають значні проблеми з моральним духом; Байден вперше назвав дії РФ геноцидом; президенти країн Балтії і Польщі прибули до Києва; німецькі політики розкритикували Київ за відхилення візиту їхнього президента; США виділяють ще 800 млн доларів на зброю для України: артилерію, бронетехніку, гелікоптери; ЄС погодив третій транш військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро; Німеччина незабаром поставить Україні важке озброєння; у Франції заморожені 23,7 мільярда євро російських активів; Швейцарія приєдналася до останнього пакета санкцій ЄС; Фінляндія розпочинає дебати про членство в НАТО.

Більше важливих і цікавих новин 13 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Заяви Байдена та Макрона 

Триває сорок дев’ята доба повномасштабної війни Росії проти України. 

ОБСЄ не вважає Республіку Білорусь учасницею війни в Україні, хоча визнає, що Росія використовує її територію для ведення війни. 

США заявляють, що у російських військ, які беруть участь у вторгненні в Україні, продовжуються значні проблеми з моральним духом.

А британська розвідка повідомляє, що призначення Росією генерала армії Олександра Дворнікова керівником військових дій в Україні є спробою централізувати командування та управління.

У звіті зазначають про те, що нездатність злагоджено координувати військові дії досі заважала російському вторгненню

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, який відвідав українське місто Буча, назвав Україну "місцем злочину", та наголосив на необхідності незалежного розслідування.

Консультативна місія ЄС також допоможе Україні у розслідуванні міжнародних злочинів.

Президент США Джо Байден вперше назвав дії РФ геноцидом

Президент Франції Еммануель Макрон відмовився назвати дії Росії в Україні геноцидом, як це зробив президент США Джо Байден.

Макрон сказав: "Я буду обережний із такими термінами сьогодні, тому що ці два народи [росіяни та українці] — брати".

Речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що небажання президента Франції Еммануеля Макрона визнати геноцид українців після усіх відвертих заяв російського керівництва та злочинних дій російських військових розчаровує.

За словами Ніколенка, міф про "братні" народи остаточно зруйнувався після перших російських ракет.

Слід додати, Макрон вважає, що Владімір Путін "вирішив, що не зупиниться" в Україні, тому що йому потрібна військова перемога для себе, навіть якщо він зрозумів, що Україна не збирається підкорятися.

На запитання про причини, які спонукали Путіна вторгнутися в Україну, Макрон сказав, що його "образа переросла в параною".

Макрон вважає, що зосередивши наступ на Донбасі, російський президент прагне досягти перемоги до військового параду 9 травня, дуже важливої ​​дати для нього і для Росії.

Наразі у Франції проходять президентські вибори. У другий тур пройшли Макрон та кандидатка у президенти від ультраправих Марін Ле Пен. У випадку перемоги остання хоче, щоб Франція залишила об'єднане командування НАТО, проте вона не має наміру відмовлятися від застосування ключової статті 5 договору Альянсу.

А глава МЗС Латвії заявив, що єдина країна, яка потребує реальної денацифікації, - це Росія.

Сенат Польщі підтримав звільнення від покарання поляків, які воюють за Україну.

Візити до Києва

Президенти країн Балтії і Польщі 13 квітня прибули до Києва.

Вони відвідали Бородянку у Київській області, яка сильно постраждала внаслідок російського вторгнення.

Із президентами чотирьох держав Бородянку відвідав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Президент Литви Гітанас Науседа прокоментував візит, заявивши, що жахи війни, яких зазнала Україна, не могли вчинити люди.

Поїздку чотирьох президентів організувала Польща, яка разом з Україною забезпечувала її логістику та безпеку.

У Берліні рішення Києва відхилити візит президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра до української столиці сприйняли з подивом.

Представник німецького уряду наголосив, що федеральний президент чітко і недвозначно займає позицію на боці України.

Як повідомляє Süddeutsche Zeitung, німецькі політики висловлюють розчарування і невдоволення рішенням Києва відхилити візит президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра до української столиці.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц спантеличений відмовою офіційного Києва прийняти Штайнмаєра.

У Зеленського розповіли, за яких умов будуть раді бачити президента Німеччини в Києві.

Заступник глави ОПУ та дипрадник президента Володимира Зеленського Ігор Жовква пояснив, що у дипломатії є правило, що з візитом до іншої держави завжди приїжджають за запрошенням її керівництва, "по-інакшому це просто неввічливо".

За його словами, кожен візит до України іноземних лідерів сьогодні - це не просто символ підтримки, він має увінчуватись конкретним результатом. Дипрадник Зеленського зазначає, що у випадку з німецьким керівництвом це могли б бути або ембарго на нафту, або нові постачання озброєння, особливо важкого, або швидкий вступ до ЄС, або значна фінансова допомога.

Тим часом, спікер парламенту Грузії передумав і готовий приїхати в Україну.

Зброя з США та Німеччини

США виділяють ще 800 млн доларів на зброю для України: артилерію, бронетехніку, гелікоптери.

Євросоюз погодив третій транш військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро.

Виділені кошти покриватимуть як постачання озброєння, так і постачання ЗСУ державами-членами ЄС засобів індивідуального захисту, аптечок та палива, а також військового обладнання, призначеного для доставки смертоносної сили в оборонних цілях. 

Депутат Бундестагу, експерт правлячої Вільної демократичної партії з питань оборони Маркус Фабер повідомив, що Німеччина незабаром поставить Україні важке озброєння - це рішення підтримує урядова коаліція. 

Віцеканцлер Німеччини та міністр економіки Роберт Габек хоче прискорити постачання німецької зброї до України.

З огляду на очікуваний наступ Росії на сході України Україна вимагає від Німеччини важких озброєнь, таких як бойові танки, артилерійські знаряддя та системи ППО.

Щодо санкцій та ізоляції РФ

У Франції заморожені 23,7 мільярда євро російських активів.

Британія розширила санкції проти РФ: у списку Медведчук і головний акціонер "Лукойла".

Кіпр позбавив громадянства чотирьох російських олігархів і їхні родини.

Швейцарія приєдналася до останнього пакета санкцій ЄС.

Європейське космічне агентство розриває співпрацю з РФ за місячними проєктами.

Глава МЗС Литви повідомив, що деякі країни ЄС категорично проти ембарго на нафту з РФ.

Шлях Фінляндії і Швеції до НАТО

Фінляндія розпочинає дебати про членство в НАТО.

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що рішення щодо можливої заявки на вступ до НАТО буде ухвалено за тижні, а не місяці.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що рішення країни про те, чи подавати заявку на вступ в НАТО, буде прийняте заздалегідь перед самітом Альянсу в Мадриді в кінці червня. 

За даними шведського телеканалу SVT, Швеція у червні планує подати заявку на членство у НАТО.

Інше: дипломати їдуть у Київ, прапор України у Центрі НАТО

Посольство Молдови повертається зі Львова до Києва.

Над кіберцентром при НАТО підняли прапор України.

Чеські дипломати повернулися до Києва.

Під посольство РФ у Гельсінкі принесли пральну машину - "подарунок для Путіна".

Це лише частина цікавих новин 13 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: