ОБСЄ не вважає Білорусь учасницею війни проти України

Середа, 13 квітня 2022, 19:59

ОБСЄ не вважає Республіку Білорусь учасницею війни в Україні, хоча визнає, що Росія використовує її територію для ведення війни. 

Про це йдеться у доповіді організації щодо війни в Україні, пише "Європейська правда".

"Хоча Білорусь дозволяє Росії використовувати свою територію для атак проти України, місія вважає, що станом на 1 квітня вона не є стороною міжнародного збройного конфлікту, оскільки безпосередньо не скоює насильницьких чи інших дій, які були би прямою участю у бойових діях особами, пов’язаними з Білоруссю.

Білорусь склала список "недружніх держав" - у ньому немає України

Так само, країни-члени НАТО не є сторонами міжнародного збройного конфлікту на підставі того факту, що вони постачають зброю чи діляться даними розвідки. 

Водночас, і Білорусь, і члени НАТО поділяють підвищену відповідальність за те, щоб "забезпечити повагу" міжнародного гуманітарного права сторонами, які вони підтримують", - йдеться у документі.

Щодо ОРДЛО у ньому зазначають, що псевдореспубліки перебувають під повним контролем Росії, відтак саме Москва відповідальна за їхні дії, і на них у тому числі поширюється вимога дотримуватися міжнародного гуманітарного права. Автори звіту додають, що це залишається незмінним і за умови, якби їх розглядали як незалежні держави - якими їх офіційно вважає Росія. 

Зауважимо, що у міжнародному праві зазвичай не використовується термін "війна", а натомість вживається його синонім "міжнародний збройний конфлікт". Так само його зазвичай вживають міжнародні організації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.