Посол Мельник: Путін фактично тримає в руках стабільність німецької економіки

коротко
П'ятниця, 15 квітня 2022, 10:33

Андрій Мельник – один з найбільш нестандартних послів України. Він є кар’єрним дипломатом, на дипслужбі з 1997 року, однак те, як він діє (а головне – те, що він заявляє!) суперечить усім усталеним враженням про роботу посла.

Мельник буває різким і безкомпромісним у критиці політиків держави перебування. Його інтерв’ю часом викликають урядові зміни та змушують найвищих політиків Німеччини вибачатися перед Україною.

Розмова ЄвроПравди з ним демонструє щирість емоцій і розкриває кухню німецької політики, тож радимо подивитися її відеоверсію. Повна текстова версія інтерв’ю - у матеріалі Андрій Мельник: Я не тільки посол України, але й торговець зброєю.

Про що говорив Андрій Мельник:

"Німеччина була і залишається ключовою державою в ЄС і однією з головних держав у НАТО, які повинні відіграти для України історичну роль у тому, щоб Україна нарешті знайшла своє місце в цих двох організаціях".

За словами Мельника, Німеччина - це держава, яка зараз під впливом війни змушена переосмислити свою роль і ставлення як до Росії, так і до України. І переосмислювати свою роль вона почала, каже посол, лише на третій день вторгнення. 

"Однак досі лишається спротив як всередині коаліції, так і в суспільстві".

"Не може бути нового періоду відносин без того, щоб відбулося дуже критичне переосмислення, а можливо, навіть розслідування всіх цих подій, які мали місце у Німеччині протягом останніх двох десятиліть. І в Берліні зараз дуже серйозно розглядають можливість такого розслідування, на рівні парламентського комітету.

Головне запитання: як так сталося, що Путін фактично тримає в руках стабільність німецької економіки?".

"Багато хто вважає, що посол України діє не зовсім дипломатично і що це суперечить усталеній практиці. Але я всім пояснюю, що йдеться про виживання України, тому будь-які форми ввічливості стають дуже відносними.

"У мене є добре відчуття, що ми вже наближаємося до цього рішення [влади в Німеччині надати Україні танки]". 

"Проблемою є також те, що у Німеччині багато хто не вірить, що у Росії можна виграти війну. У них живий міф про "міць російської держави", яку просто апріорі неможливо подолати. Це просто як частина їхньої ДНК: "Росія непереможна". Але те, що робить Україна, наша армія, змінює їхню свідомість".

Мельник каже, що якщо Німеччина не просто підтримає членство України в Євросоюзі, а дасть шанс провести переговори про вступ швидше, ніж це було із країнами на Балканському півострові, то є реальний шанс вступити до ЄС за 3-4-5 років.

"Є "перші ластівки" на підтримку цього підходу".

"[В Німеччині] Суспільство і медіа – наші головні союзники".

Посол також повідомив про те, що на запити щодо візиту у Київ президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєр Україна передали сигнали про те, що на даному етапі для української держави пріоритетом є приїзд саме голови уряду, оскільки саме він ухвалює рішення, які ми всі очікуємо.

"У нас зараз немає часу на якісь протокольні обміни. Для нас зараз питання стоїть руба: чи ми виживемо і чи ми зможемо мінімізувати жертви серед українців".

Повний текст розмови редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка з послом України в Німеччині - у матеріалі Андрій Мельник: Я не тільки посол України, але й торговець зброєю. Також радимо подивитися відеоверсію розмови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: