Як змінюється Франція на тлі війни в Україні і що з цим робити Києву

Аналітика коротко
П'ятниця, 15 квітня 2022, 19:44

Нова російська агресія проти України виявилася зовсім неочікуваною для Франції.

Втім, від перших днів війни влада, ЗМІ та населення Франції стали на бік України.

Про те, як російська агресія впливає на перебіг президентських виборів і що в такій ситуації варто робити Києву читайте в статті запрошеного доцента Університету Пантеон-Ассас (Париж) Оксани Мітрофанової та докторанта Університету Сержі (Франконвіль, Франція) Жюльєна Плушара Макрон на тлі війни: як події в Україні впливають на вибори у Франції.

Від початку війни Франція боялася і прогнозувала швидку поразку України.

Попри такі оцінки, країна з першого дня війни засудила Росію, визнала хоробрість українського народу та навіть наполягала на введенні жорстких економічних і фінансових санкцій проти РФ.

І можливо, найважливіше те, що Франція надала Україні військову допомогу, щоб вона могла протистояти Росії. Наразі відомо лише, що йдеться як про оборонне обладнання, так і про паливо для української армії. Решту подробиць Париж воліє тримати в таємниці.

Проте Франція досі прагне зберігати діалог з Росією. Тут треба мати на увазі, що такий діалог є стратегічною домінантою французької зовнішньої політики.

Війна в Україні не оминула і президентські вибори у Франції. 

10 квітня у Франції пройшов перший тур президентських виборів. Його переможці, чинний президент Еммануель Макрон та правопопулістка Марін Ле Пен, тепер мають залучити голоси інших політичних сил, чиї представники у другий тур не потрапили.

Яку позицію щодо війни в Україні займають провідні політичні сили Франції? 

Правоцентристські кандидати є прихильними до України. Ці позиції загалом збігаються з баченням президента Макрона.

Геть інша ситуація з ультраправими.

Лідер "Національного об’єднання" Марін Ле Пен навіть під час війни демонструвала проросійську налаштованість. Вона заявила, що не має особливого захоплення Володимиром Зеленським і що після закінчення війни Росія ще може бути союзником Франції.

Лідер партії Reconquête (що можна перекласти як "Відвоювання") Ерік Земмур від самого початку негативно ставився до України. Земмур вже оголосив, що підтримує у другому турі Марін Ле Пен.

Схоже, що напередодні другого туру Ле Пен намагається залучити не лише голоси ультраправих, але й центристів, частина з яких розчарована у Макроні.

В такій ситуації вирішальним стануть голоси лівого електорату.

Радикальний кандидат, лідер крайньо лівої "Нескореної Франції" Жан-Люк Меланшон називає Путіна єдиним винним у розв’язанні війни, а також організовував мітинги за мир в Україні. Меланшон у першому турі зайняв третє місце. Саме на голоси його симпатиків активно полюватиме діючий президент Еммануель Макрон.

Помірковані ліві кандидати виступали за активну підтримку України. 

Що в такій ситуації варто робити Україні? По-перше, потрібна активізація присутності співробітників посольства України у Франції у французьких медіа та присутності на наукових заходах з питань України. По-друге, потрібно зосередити увагу на просвітницькій діяльності серед французького студентства та молоді. 

Докладніше - у матеріалі Оксани Мітрофанової та Жюльєна Плушара Макрон на тлі війни: як події в Україні впливають на вибори у Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: