9 травня у Литві може стати днем пам'яті жертв геноциду в Україні

Вівторок, 19 квітня 2022, 00:40

Група литовських депутатів пропонує оголосити 9 травня у Литві не лише Днем Європи, а й Днем пам'яті жертв геноциду в Україні.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на LRT, відповідну поправку до закону про пам'ятні дати зареєстрували 16 законодавців, які із коаліції, так і опозиційних. 

Серед авторів проекту – спікер Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен, міністри закордонних справ та юстиції, головний ініціатор та організатор – заступник спікера Сейму Паулюс Саударгас.

"9 травня відзначається в Російській Федерації як День Перемоги у Другій світовій війні, але водночас замовчуються воєнні злочини та репресії Радянського Союзу проти цілих народів у криваву сталінську епоху. Литві, Україні та частині Європи не довелося порадіти перемозі над нацистською Німеччиною, оскільки одна окупаційна влада змінилася іншою, яка також чинила злочини проти людяності", — йдеться в пояснювальній записці до проекту.

"Сьогодні світ переживає геноцид в Україні, учинений путінською Росією, яка є реінкарнацією Радянського Союзу. Таким чином, цей день об'єднав би трагедії, пережиті українцями тоді й зараз, тобто голодомор, масові вбивства, депортації та винищення мирних жителів у системі ГУЛАГу, які організував Радянський Союз, та воєнні злочини, які скоюють сьогодні російські військові", — вказано у документі.

Як зазначається, раніше аналогічне рішення ухвалив парламент Латвії, який оголосив 9 травня Днем пам'яті жертв війни в Україні. Цього дня у Латвії будуть заборонені масові заходи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.