Словенія голосує на парламентських виборах

Неділя, 24 квітня 2022, 09:47

У Словенії в неділю 24 квітня проходить голосування на парламентських виборах. 

Про це повідомляє Reuters, пише "Європейська правда".

Основне змагання розгорнеться між партією чинного прем’єра Янеза Янші SDS (Словенська демократична партія) та "Рухом за свободу", які йдуть на вибори з гаслами за захист довкілля і більшу прозорість інституцій. 

Янша у кампанії обіцяв покращити економічне становище і подбати про енергетичну безпеку. Проти нього грає критика із Брюсселя та від опозиції щодо дотримання демократичних стандартів і свободи ЗМІ.

За одним з останніх соцопитувань від агентства Ninamedia, "Рух за свободу" має шанси опинитись на першому місці із 27,7% голосів, тоді як партія Янші - з 24%.  

Дитя нацизму та комунізму: прем'єр Словенії поширив мем про походження агресії РФ

При цьому, дві найбільші партії лівого ухилу вже виключили участь у коаліції, якщо її очолюватиме SDS.

Участь у голосуванні можуть взяти 1,7 млн громадян. Дільниці працюватимуть з 8:00 до 19:00, екзитполи оприлюднять невдовзі після закриття. 

Янез Янша був прем’єром у 2004-2008, 2012-2013 та 2020-2022 роках. Він є прихильником розширення ЄС та підтримує майбутнє членство України. Прем’єр на тлі російської агресії активно виступає на боці України, підтримуючи у тому числі відмову від російського газу, та став одним з перших лідерів, які приїхали до Києва після початку повномашстабної війни - разом з колегами з Польщі й Чехії. 

"Рух за свободу" очолює Роберт Голоб, колишній топ-посадовець державної енергетичної компанії. Він також підтримує санкції ЄС проти енергетичного сектору Росії за війну проти України, але звинувачує Яншу у тому, що він намагається використовувати тему війни в Україні для своїх політичних цілей. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.