Закупівля Словенією бронетехніки може зірвати переговори про нову коаліцію

Четвер, 28 квітня 2022, 14:36

Купівля урядом Словенії, який невдовзі піде у відставку, 45 броньованих машин Boxer за 343 мільйони євро може ускладнити для передбачуваного нового прем'єр-міністра Роберта Голоба створення широкої коаліції.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Угода буде підписана до кінця місяця, заявив міністр оборони Матей Тонін після того, як Конституційний суд відхилив останній із кількох протестів проти угоди, організованих Лівою партією.

Угода включає 45 восьмиколісних транспортних засобів з озброєнням, логістичними послугами та витратами на управління проєктом. Ціна включає ПДВ, який буде сплачено у Словенії. Постачання однієї машини заплановано на 2023 рік, ще дев'ять — на 2024 рік, а основна маса — на 2025 та 2026 роки.

"Купівля необхідна для створення ключового потенціалу Збройних сил Словенії, створення якого тривалий час відкладалося - батальйонної бойової групи середнього розміру", - заявили в Міністерстві оборони.

Міністерство раніше замовчувало про ціну і заявляло, що переговори не почнуться доти, доки угода у формі договору з Організацією спільного співробітництва в галузі озброєнь (OCCAR) не буде ратифікована. Але через кілька годин після того, як протест Конституційним судом був відхилений, відомство оголосило остаточну ціну і неминуче підписання.

"Ліві" довгий час принципово виступали проти збільшення видатків на оборону і останні два роки боролися щосили, щоб зірвати угоду. Вторгнення Росії в Україну за два місяці до виборів мало вплинуло на їхню антинатівську позицію, що, можливо, було однією з причин їх поганих результатів на виборах.

Переможець на виборах Роберт Голоб і його "Рух свободи" скромно відреагували на цю заяву, заявивши лише, що уряду, який йде у відставку, слід утриматися від укладання таких довгострокових оборонних угод. Але "Ліві" наполягають на тому, що угода має бути зупинена за всяку ціну, і що уряд, що йде, не має легітимності для її здійснення.

"Рух свободи" розпочне коаліційні переговори з "Лівими" протягом кількох днів. Деякі експерти вважають, що угода може стати серйозною перешкодою для переговорів.

Читайте також: Скандальний друг України: чи збереже Словенія проукраїнську політику

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: