Греція заплатить "Газпрому", не порушуючи санкцій проти Росії - міністр

Четвер, 28 квітня 2022, 16:36

Греція планує заплатити російському монополісту "Газпрому" наступного місяця таким чином, щоб не порушити санкції Європейського Союзу проти Росії.

Про це заявив міністр енергетики Костас Скрекас, повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Ekathimerini.

"Газпром" заявив у середу, що призупинив постачання газу до Болгарії та Польщі після того, як вони відмовилися платити в рублях.

Греція, яка покриває понад 30% своїх річних потреб за рахунок російського газу, уклала контракт на постачання з "Газпромом", термін дії якого спливає у 2026 році.

Наступний платіж від головного газового підприємства Греції DEPA на користь "Газпрому" за квітневі поставки газу має бути здійснений 25 травня, повідомив Скрекас, не уточнивши, в якій валюті буде здійснюватися платіж.

"Ми платитимемо так, щоб не порушувати санкції та забезпечувати енергетичну безпеку нашої країни", — сказав Скрекас.

"Газпром" запропонував спосіб оплати. Це має юридичні, фінансові та політичні аспекти. Ми оцінюємо всі ці аспекти", — сказав він, закликавши на зустрічі міністрів енергетики ЄС наступного тижня виробити спільну відповідь із цього питання.

Відповідно до нової російської схеми покупці повинні вносити євро або долари на рахунок у Газпромбанку, який конвертував би їх у рублі, переводив на інший рахунок, що належить іноземному покупцю, і переводив платіж у російській валюті "Газпрому".

Представник уряду Греції Янніс Ойконому заявив у четвер, що переведення євро в рублі є технічним питанням.

"Ми платили в євро і платитимемо у євро. Як вони будуть конвертовані в рублі - це питання, яке уточнюватиметься. Я вважаю, що до кінця травня процес стане кришталево зрозумілим, коли нам потрібно буде зробити платіж "Газпрому", - сказав він.

Нагадаємо, міністри енергетики країн Євросоюзу 2 травня проведуть позачергову зустріч, на якій обговорять газовий шантаж РФ після того, як "Газпром" припинив постачання газу Польщі та Болгарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.