Румунія і Словенія висилають російських дипломатів

Вівторок, 5 квітня 2022, 19:41

Міністерства закордонних справ Румунії та Словенії оголосили про вислання 10 і більше дипломатів Російської Федерації.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяви зовнішньополітичних відомств.

МЗС Румунії викликало посла РФ та повідомило, що персонами нон грата оголошуються 10 співробітників посольства РФ у Бухаресті з огляду на те, що їхня діяльність суперечила Віденській конвенції про дипломатичні відносини.

Також послу висловили рішуче засудження злочинів, скоєних у Бучі та інших українських населених пунктах, наголошуючи, що відповідальність за це лежить на Російській Федерації. 

МЗС Словенії також викликало посла Росії та висловило йому протест з огляду на явні докази, що військові РФ скоювали злочини проти цивільного населення в окупованій Бучі. "Разом з партнерами, союзниками та Міжнародним кримінальним судом Словенія робитиме усе можливе, щоб притягнути винних у цих жахливих злочинів до відповідальності", - йдеться у заяві. 

Також посла поінформували про скорочення штату російського посольства і його зрівняння з чисельністю співробітників посольства Словенії у Москві. 

Як пише словенське delo.si, зараз у Словенії працюють 23 російських дипломатів та 18 адміністративних і технічних працівників, тоді як у Москві - вісім словенських дипломатів. Відтак це означає, що чисельність російської місії скоротиться на 33 особи - з 41 до 8. 

Протягом останньої доби низка країн ЄС вислали від кількох до десятків російських дипломатів та співробітників посольств, а Литва - і посла Російської Федерації. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.