Сійярто викликав посла України через "образу" Угорщини

Середа, 6 квітня 2022, 09:34

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України, заявляючи про образливі українські заяви стосовно позиції Будапешта щодо війни.

Про це заявив у середу міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише "Європейська правда".

Сійярто заявив, що результати виборів у неділю показали підтримку позиції уряду, який виступає проти енергетичних санкцій та не допускає транзит зброї через територію Угорщини.

ЄС запускає процес скорочення фінансування Угорщини за порушення норм верховенства права

"Ми розуміємо, що українці мали б інший інтерес, навіть не сперечаємося з ними: інтереси українського народу та інтереси угорського народу на першому місці. Проте не можна не сказати про одне: ніхто не може дозволити собі оцінювати демократичне рішення угорського народу! Заяви про встановлення тоталітарних режимів, співучасть у війні та жаль з приводу волевиявлення угорського народу неприйнятні!", - заявив Сійярто на своїй Facebook-сторінці.

"Українським лідерам настав час припинити свої образи на адресу Угорщини та визнати волю угорського народу", - додав він.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у своїй промові після виборів назвав українського президента серед тих, хто нібито заважав повторному обранню його партії.

Президент Володимир Зеленський вважає, що прем’єр-міністр Угорщини зараз "заграє" з Росією, однак йому доведеться обрати між РФ і іншим світом.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що після переобрання на пост прем’єр-міністра Віктора Орбана Угорщина буде посилювати дружбу з РФ, та закликала не допустити побудови тоталітарного режиму в сусідній країні.

У МЗС України заявили, що з повагою сприймають волевиявлення угорського народу на парламентських виборах, додавши, що у Орбана немає жодних підстав стверджувати, що на шляху до перемоги на виборах йому довелося боротися з президентом України.

Читайте також: Антиукраїнський Орбан: що робитиме Угорщина після виборів "під знаком війни"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.