Литва проводить консультації щодо зупинки транзиту в Калінінград

Середа, 6 квітня 2022, 09:56

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що Литва не може в односторонньому порядку зупинити транзит у Калінінградську область з основної території Росії, але консультації про це ведуться.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

"Спрощений транзит — це не просто наше рішення, це тристороння угода: не лише у Литві, де у країни може бути дуже сильна або менш сильна думка, це зобов'язання Європейського Союзу. І все ж таки ми не можемо ігнорувати погляди ЄС як цивілізованої спільноти на те, як вирішувати це питання. Але я не можу сказати, що консультацій на цю тему немає", - сказала Шимоніте.

На питання, чому не було зупинено транзит до Калінінграда, коли Росія сама не виконала своїх міжнародних зобов'язань, прем'єр-міністр сказала, що так чи інакше було багато закликів і пропозицій, проте якщо реалізувати всіх їх одночасно, "у нас більше не буде того, що ми можемо викласти на стіл, щоб підняти для Кремля ціну цієї війни".

"Чутні заклики – робіть так, реагуйте інакше. Якби ми ще 25 лютого відреагували всім тим, що ми робимо зараз, невідомо, що б ми робили зараз, якби не залишилося жодних додаткових кроків, якби ми не мали того, що ми можемо викласти на стіл, щоб підняти для Кремля ціну цієї війни", - сказала Шимоніте.

Відповідно до угоди між ЄС та Росією, програма калінінградського транзиту забезпечує спрощений транзит осіб з території Росії до Калінінградської області та назад через Литву. Вона діє з липня 2003 року. У середньому через Литву проходять 100 російських транзитних поїздів на місяць.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.