Фінляндія та Естонія спільно орендують СПГ-термінал, щоб зменшити залежність від газу з РФ

Четвер, 7 квітня 2022, 16:16

Фінляндія та Естонія домовилися спільними зусиллями орендувати термінал для скрапленого природного газу, щоб гарантувати стабільність постачання газу для своїх країн.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR.

"Постачання газу до Естонії та Фінляндії дуже залежить від Росії, тому нам потрібні запасні варіанти і готовність до відмови від російського газу… Ми вирішили, що поєднання ресурсів і забезпечення постачання обох країн через спільний СПГ-термінал - найлогічніший варіант", - повідомив міністр економіки Естонії Тааві Аас. 

"Війна в Україні - це сигнал для нас, що потрібно бути готовими до перебоїв з постачанням газу. Плавучий СПГ-термінал - це ефективний спосіб отримати безпеку постачання газу, у тому числі для потреб промисловості", - зазначив міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіля. 

Планується, що термінал можна буде використовувати по обидва боки Фінської затоки. Причали розташують у фінському Інкоо (на захід від Гельсінкі) та естонському Палдіскі, на протилежному узбережжі. 

Орендований термінал транспортують туди до осені. Оренда буде коштувати близько 10 млн євро на рік. 

Країни разом профінансують спорудження причальної інфраструктури, а плату за оренду розподілятимуть залежно від обсягів споживання. 

Наразі і Фінляндія, і Естонія сильно залежні від російського газу. Якби ці поставки припинилися, вони втратили б близько половини необхідних обсягів. 

Литва з 1 квітня першою серед країн ЄС припинила імпорт російського газу. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.