Зброя і енергоносії: Кулеба назвав два ключові елементи для перемоги над Росією

Вівторок, 10 травня 2022, 11:59

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав ключові кроки, які повинні зробити союзники України, щоб Росія програла у війні.

Про це він сказав в інтерв’ю Financial Times, повідомляє "Європейська правда".

За його словами, щоб перемогти Росію, союзники України повинні позбавити її доходів від нафти та газу, "щоб припаркувати російську військову машину".

Кулеба: якщо Україна не отримає кандидатський статус ЄС, це означає тільки одне

Їм також необхідно покращити "хронологію та стійкість" постачання зброї Україні. "Якщо сьогодні йде бій, а завтра прибувають гаубиці та безпілотники, то так не має бути", - сказав Кулеба.

Він наголосив на стійкості України на першому етапі вторгнення, коли вона відбила спробу Росії захопити Київ, і на тому факті, що Україна довела свою "надійність", використовуючи поставлені Заходом протитанкові озброєння та ракети "Стінгер". За його словами, це стало  "переломним моментом" у західному сприйнятті.

Кулеба сказав, що Україні потрібен постійний механізм для координації обіцянок та постачання зброї між західними союзниками.

Україні потрібна зброя стандартів НАТО, а не радянської епохи - Кулеба

Він зазначив, що під час битви за Донбас у центрі уваги опинилась потреба в артилерії, у тому числі в гаубицях, які країна отримувала, а також у реактивних системах залпового вогню, які не було поставлено.

Глава МЗС висловив сподівання, що Київ отримає системи американського виробництва, а не "Гради" радянських часів, ще до того, як Конгрес США схвалить пакет економічної та військової допомоги на суму 33 мільярди доларів, що очікується до кінця травня.

Міністр сказав, що він переконаний, що союзники України підтримають її на всьому шляху, включаючи витіснення Росії з Донбасу та Криму, тому що саме агресія Москви дала Заходу нове почуття мети.

Коли три місяці тому "демократія була в занепаді" та "авторитарні режими йшли в наступ", Кулеба зауважив, що саме опір України "звів США та ЄС разом".

"Вони вже відчувають, що наша перемога буде і їхньою перемогою, тому я вірю, що вони підтримають нас", - сказав Кулеба.

Кулеба заявив, що Україна у випадку перемоги в битві за Донбас хотіла б звільнити усі свої території, окуповані Росією, проте переговори також не виключив. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.