Угорщина за Україну в НАТО і ЄС, шанси війни в Придністров'ї, РФ визнали терористом: новини дня

Дайджест
Вівторок, 10 травня 2022, 21:26

Глава британської спецслужби відзначив успіхи українців у веденні сучасної війни; глава МЗС Німеччини заявила, що компроміси та порозуміння з нинішньою РФ неможливі; за даними розвідки США, Путін хоче ввести воєнний стан в РФ й почати війну у Придністров'ї; у Білорусі заявили про розгортання сил спецоперацій на кордоні з Україною; Сейм Литви визнав дії РФ в Україні геноцидом, а Росію - терористичною державою; Німеччина підтримує повноправне членство України в ЄС у майбутньому; посол Угорщини в Україні заявив, що його країна не буде проти членства України в Євросоюзі та НАТО; у притулку для українських біженців у Німеччині знайшли мертве немовля.

Більше важливих і цікавих новин 10 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Українці досягають успіхів, плани Путіна, Білорусь розгортає ССО

Триває сімдесят шоста доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Британська розвідка заявила, що недооцінка українського опору і понесені через це втрати не дозволили Владіміру Путіну 9 травня оголосити про військові успіхи своєї армії в Україні.

Глава Центру урядового зв’язку Великої Британії (GCHQ) Джеремі Флемінг відзначив успіхи українців у веденні сучасної війни, сформованої демократизацією інформації.

Глава Міноборони Британії Бен Воллес заявив, що для президента РФ Владіміра Путіна не може бути жодного дня перемоги, на нього чекає безчестя і поразка в Україні.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що після відкритого нападу Росії на Україну компроміси та порозуміння з нинішньою РФ неможливі.

Тим часом, президент США Джо Байден заявив, що стурбований тим, що президент Росії Владімір Путін не має виходу з війни в Україні, а сам він намагається зрозуміти, що з цим робити.

За даними розвідки США, Путін хоче ввести воєнний стан в РФ й почати війну у Придністров'ї.

А у Білорусі заявили про розгортання сил спецоперацій на кордоні з Україною. 

Сейм Литви визнав дії РФ в Україні геноцидом, а Росію - терористичною державою.

Міністри закордонних справ Німеччини та Нідерландів прибули 10 травня з візитом до України. Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок почала візит з Бучі. Міністра супроводжувала генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Глава МЗС Нідерландів у своєму Twitter опублікував фото зі звільненого Ірпеня.

Щодо вступу України до Євросоюзу

Спікерка Бундестагу Бербель Бас після візиту до Києва виступила за прискорення процесу надання членства в ЄС Україні.

А міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Німеччина підтримує повноправне членство України в ЄС у майбутньому. 

Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто запевнив, що його країна не блокуватиме членство України в ЄС, коли до цього дійде час.

За даними опитування Flash Eurobarometer, в усіх країнах ЄС, крім Угорщини, більше ніж половина населення підтримує вступ України до Євросоюзу.

Крім того, Ійдярто заявив, що Угорщина "ніколи не були проти" вступу України в НАТО, та "не буде проти", якщо Київ все ж бажатиме приєднатися до Альянсу.

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк розкритикував пропозицію президента Франції про створення нового європейського формату співпраці, зазначивши, що вбачає у цьому спробу запропонувати Україні альтернативу членства у ЄС.

Нагадаємо, Еммануель Макрон у виступі в Європарламенті 9 травня зазначив, що Україні може знадобитися дуже тривалий час для вступу до ЄС. Водночас він запропонував створити новий формат співпраці, який гуртував би демократичні європейські країни довкола спільних цінностей і охоплював усі сфери, та був би відкритим для країн поза межами ЄС.

Слід додати, що Грузія передала ЄС другу частину опитувальника для вступу.

Україна вже завершила заповнення другої і фінальної частини опитувальника для отримання статусу країни-кандидата на членство в ЄС.   

Детально про процедуру вступу України до ЄС читайте у статті Кандидатський максимум: як Єврокомісія планує просувати Україну до членства у ЄС.

Угорщину дотискають щодо нафтового ембарго проти РФ

Президент Франції Еммануель Макрон планує поговорити з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який є найгучнішим критиком запланованого ембарго на російську нафту.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила в понеділок, що вона досягла прогресу в переговорах з Віктором Орбаном щодо питання ембарго.

Вона особисто приїздила до Будапешта з метою домовитися з Угорщиною про підтримку нафтового ембарго проти Росії у шостому пакеті санкцій ЄС.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пояснив труднощі Угорщини з відмовою від російської нафти тим, що у неї немає виходу до моря - як до Тріанонського мирного договору; Хорватія після цього нагадала Будапешту про неприпустимість територіальних претензій. 

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що якщо Угорщина не підтримує нафтове ембарго ЄС щодо Росії, то своїми діями вона підіграє агресору.

За його словами, всі аргументи про те, що нафтове ембарго у тому вигляді, в якому воно було запропоноване до ухвалення, зруйнує економіку Угорщини чи будь-якої іншої країни є надуманими.

Тим часом, німецькі чиновники готуються до раптової зупинки поставок російського газу за допомогою екстреного пакета, який може включати в себе контроль над критично важливими фірмами.

Інше: мертве немовля у притулку для українських біженців

Генсек Ради Європи погодила у Києві пакет заходів щодо наслідків агресії РФ.

Німецький виробник готовий поставити перші БМП Marder Україні за три тижні.

Посольство Греції відновлює роботу в Києві. Німеччина також поступово відновить роботу посольства у Києві.

У притулку для українських біженців у Німеччині знайшли мертве немовля.

В Іспанії голову розвідки звільнили через скандал зі шпигунською програмою.

У Молдові за носіння "георгіївської стрічки" оштрафують понад 100 людей.

Чехія офіційно увійшла до Ради ООН з прав людини - замість вигнаної РФ.

Оборонний комітет фінського парламенту рекомендував вступ країни до НАТО.

За даними Helsingin Sanomat, Фінляндія і Швеція можуть подати заявки на вступ до НАТО наступного тижня.

Це лише частина цікавих новин 10 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: