ЄС на донорській конференції щодо Сирії зібрав близько 6,4 млрд євро

Середа, 11 травня 2022, 09:14

Міжнародне співтовариство пообіцяло надати близько 6,4 мільярда євро на 2022 рік під час шостої Брюссельської конференції "Підтримка майбутнього Сирії та регіону", організованої Європейським Союзом.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомили в Єврокомісії.

Фінансування допоможе людям у Сирії та сусідніх країнах, які приймають сирійських біженців. Із цієї суми понад 4,8 мільярда євро було виділено ЄС: понад 3,1 мільярда євро надійшло від Європейської комісії та 1,7 мільярда євро - від країн-членів ЄС. Євросоюз та його держави-члени залишаються найбільшими донорами, які підтримують людей у ​​Сирії та регіоні з початку кризи в 2011 році, мобілізувавши на ці цілі 27,4 мільярда євро.

"Сьогодні ми показуємо, що міжнародне співтовариство залишається сповненим рішучості підтримувати сирійський народ, де б він не був, а також щедрі громади, які його приймають. Ми підтримуємо вогник надії на справедливу і мирну Сирію. Ми, як і раніше, переконані, що всеосяжне політичне рішення за посередництва Організації Об’єднаних Націй є остаточним імперативом. Хоча цьогорічна конференція проходить на тлі війни проти України, ми не забудемо сирійський народ", - сказав глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Комісар з кризового управління Янез Ленарчич сказав: "Після 11 років страждань ми не можемо і не забудемо сирійський народ. Гуманітарна ситуація в Сирії лише погіршується. Понад 14,6 мільйона сирійців потребують гуманітарної допомоги лише в Сирії - на 1,2 мільйона більше, ніж у 2021 році. Ще мільйони потребують постійної підтримки в приймаючих країнах у регіоні. Незважаючи на виклики, ЄС продовжує надавати гуманітарну допомогу найбільш вразливим сирійцям та їхнім приймаючим громадам".

Конференція зібрала понад 75 делегацій із сусідніх країн, які приймають сирійських біженців, країн-партнерів, держав-членів ЄС та міжнародних та місцевих організацій, включаючи Організацію Об’єднаних Націй, щоб розглянути гуманітарну ситуацію в Сирії та регіоні та відновити підтримку всеосяжного політичного вирішення конфлікту. Це також стало унікальною платформою для діалогу з громадянським суспільством.

З 2017 року мета Брюссельської конференції полягала в тому, щоб підтвердити постійну підтримку міжнародним співтовариством сирійського народу, який постраждав від триваючого конфлікту, а також зусиль ООН і Спеціального представника ООН щодо політичного вирішення шляхом переговорів відповідно до Резолюції 2254 Ради Безпеки ООН. Конференція також допомагає мобілізувати таку необхідну фінансову підтримку для задоволення потреб сирійських біженців та приймаючих спільнот у сусідніх країнах, утримувати Сирію в міжнародному порядку денному та продовжити та поглибити інклюзивний діалог з громадянським суспільством. Конференція є головною подією для Сирії та регіону у 2022 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.