Кулеба: переконаний, одного дня Німеччина відмовиться від газу з РФ, як змогла від нафти

Четвер, 12 травня 2022, 16:48

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Берліні закликав "перекрити енергетичний кисень" для Росії та висловив впевненість, що за якийсь час Німеччина зможе відмовитися від російського газу так само, як вже готова відмовитись від нафти.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав на спільній пресконференції з віцеканцлером і міністром економіки Робертом Габеком. 

"Я хочу, щоб усі в Німеччині розуміли просту річ: доти, доки ЄС платитиме у повному обсязі за російську нафту і газ, доти Росія буде мати гроші, щоб фінансувати свою агресивну військову машину, вбивати українців, захоплювати чужі землі та вчиняти масові воєнні злочини. Відповідно, цей енергетичний кисень має бути перекритий", - зауважив Дмитро Кулеба.

Він додав, що це потрібно і самій Європі, тому що Росія продемонструвала, що вона не є надійним партнером і залежність європейських країн від її енергоресурсів є проблемою. 

"Так само, як ви досягли успіху у знаходженні рішення для нафтового ембарго, я переконаний, що настане час, коли Німеччина знайде рішення і для газового ембарго, не завдаючи шкоди німецькій економіці. Але щоб прийти до цього, потрібне лідерство і переконання, що це правильна справа. Сьогодні я побачив і лідерство, і переконання у Роберта Габека під час наших перемовин", - зазначив Дмитро Кулеба.

Віцеканцлер та міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що його країна поки що не може дозволити собі запровадити повне ембарго на російський газ, але запевнив, що у перспективі ФРН повинна повністю прибрати залежність від нього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.