Делегація США прибула до Європи через загострення довкола "ірландської" частини угоди про Brexit

П'ятниця, 20 травня 2022, 11:20

До Європи на шість днів прибула двопартійна делегація з Конгресу США у спробі знизити напругу у Північній Ірландії через умови угоди про Brexit, яка регламентує рух товарів між Ірландією, Північною Ірландією та рештою території Британії після її виходу з Євросоюзу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Guardian.

Делегація з дев’яти осіб включає членів Палати представників і Сенату від демократів  і республіканців, її очолює близький соратник Байдена Річард Ніл. 

У п’ятницю конгресмени прибули до Брюсселя, де мають зустрічі у тому числі з віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем, який опікується питаннями Brexit. У суботу вони летять до Лондона, а звідти - до Дубліна, Керрі і Белфаста, де говоритимуть з представниками обох сторін.  

Втручання США у питання пов’язане з тим, що країна є співгарантом Угоди Страсної п’ятниці 1998 року, яка поклала край багаторічному конфлікту у Північній Ірландії. Вихід Британії з Євросоюзу створив ризики нового загострення у регіоні через те, що у юніоністів та ірландських націоналістів різне бачення щодо кордону і торгівлі після Brexit. 

Угода Страсної п’ятниці, зокрема, передбачала "прозорий" кордон між Ірландією і британською Північною Ірландією, і це врахували в угоді про Brexit, змістивши митний контроль між ЄС і Британією у порти. Водночас невдоволеними залишились юніоністи - на їхню думку це підважує статус Північної Ірландії як частини Сполученого Королівства, крім того, що ускладнило логістику.

Зараз розкол між націоналістами і юніоністами з цього питання унеможливлює формування уряду після виборів - Демократична юніоністська партія відмовляється співпрацювати з переможцями "Шинн Фейн", якщо вони не підтримають вимогу про перегляд Північноірландського протоколу угоди про Brexit.

Лондон у зв’язку з цим заявляє, що готовий в односторонньому порядку відмовитись від положень протоколу, щоб не допустити загострення у Північній Ірландії - що є порушенням угоди про Brexit i може призвести до торгової війни з ЄС. 

Річард Ніл розкритикував наміри Британії в односторонньому порядку відступити від положень Північноірландського протоколу та сподівається переконати Лондон не йти на цей крок. 

Він заявив також, що Байден розглядає призначення спеціального посланника з питань Північної Ірландії, на зразок того, як США колись делегували до Белфаста Джорджа Мітчелла, одного з архітекторів угоди Страсної п’ятниці.

Читайте також: Шанс на вихід з Британії: що буде з Північною Ірландією після перемоги націоналістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.