Британія відкидає заклики Штатів не змінювати "ірландську" частину угоди про Brexit

Неділя, 22 травня 2022, 10:48

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс повідомила керівникові делегації Конгресу США, що Британія не може залишати у нинішньому вигляді ситуацію з Північноірландським протоколом, частиною угоди про Brexit, яка створила проблеми у регіоні. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Guardian.

Ліз Трасс заявила, що Британія не може допустити, щоб питання і далі залишалося у підвішеному стані. 

У Північній Ірландії відбувся масштабний ірландський "мовний протест"

Трасс поспілкувалася з делегацією Конгресу на чолі з близьким соратником Байдена Річардом Нілом, яка прибула до Європи у спробі пом’якшити напругу через Північноірландський протокол. У Вашингтоні стурбовані напругою між Лондоном і Брюсселем і тим, як розгортання цього конфлікту у разі рішення Британії односторонньо відмовитись виконувати "ірландську" частину угоди може вплинути на стабільність у регіоні (США є одним з гарантів угоди Страсної п’ятниці 1998 року, яка поклала край багаторічному конфлікту у Північній Ірландії). Спікерка Конгресу США Ненсі Пелосі також заявила, що ця проблема може нашкодити угоді про вільну торгівлю зі США.

Наскільки відомо, Ліз Трасс на зустрічі запевнила делегацію, що Лондон, навпаки, захищає принципи угоди, а також заявила, що нинішні умови Північноірландського протоколу мають великий негативний вплив і цю ситуацію не можна залишати у підвішеному стані, якщо ЄС зі свого боку не запропонує якогось прийнятного рішення. 

Нагадаємо, окремий Північноірландський протокол в угоді про торгівлю Британії з ЄС після її виходу з блоку з’явився для того, щоб уникнути митного кордону посеред острова і дотримати положення Угоди Страсної п'ятниці. Замість митних перевірок на межі між ЄС і британською Північною Ірландією, митний кордон змістили у порти Північної Ірландії. Цим невдоволені юніоністи, наполягаючи, що це підриває статус Північної Ірландії як частини Сполученого Королівства. З іншого боку, "прозорий" кордон - принципове питання для націоналістів, які нещодавно вперше перемогли на виборах у Північній Ірландії. 

Зараз Демократична юніоністська партія вимагає перегляду Північноірландського протоколу і висунула це як вимогу для співпраці з "Шинн Фейн" у формуванні уряду та інших призначень. Лондон у зв'язку з цим заявляє про готовність до односторонніх кроків і призупинення певних положень протоколу. 

Неофіційно відомо, що у Дубліні та Вашингтоні вважають погрози Лондона про односторонні кроки тактикою для посилення своєї позиції у перемовинах з ЄС. План, на який сподівається Британія - добитися "зеленого коридору" для безперешкодного руху деяких товарів між Північною Ірландією і рештою території Сполученого Королівства, за умови, що їх не везуть далі в Ірландію. 

Читайте також: Шанс на вихід з Британії: що буде з Північною Ірландією після перемоги націоналістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.