Сербія підписала декларацію про "невиправдане вторгнення" Росії в Україну

Понеділок, 23 травня 2022, 11:15

Держави Адріатико-Іонічного регіону, у тому числі Сербія, ухвалили декларацію, в якій описали вторгнення Росії в Україну як "незаконне та невиправдане" і висловили прихильність "суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України".

Підписання відбулося на щорічній конференції в Тирані, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Euractiv.

Хорватія, Словенія, Італія, Греція, Боснія та Герцеговина, Сербія, Чорногорія, Північна Македонія, Албанія та Сан-Марино зібралися у формі Стратегії ЄС для Адріатико-Іонічного регіону (EUSAIR).

У спільній декларації про майбутню співпрацю під егідою Єврокомісії вони перерахували 25 пунктів, перший із яких стосувався війни в Україні.

"Ми, представники урядів (…), найрішучішим чином шкодуємо через незаконну та необґрунтовану агресію Росії проти України (…). Підтверджуємо нашу відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України у її міжнародно визнаних межах (…)", – йдеться у документі.

Декларація не є юридично зобов'язуючим документом і лише виражає спільну політичну позицію сторін, що її підписали.

Декларація була опублікована після зустрічі в Тирані, яка була закрита для ЗМІ, і в ній взяли участь державні секретарі міністерств закордонних справ.

Сербія, як відомо, не вводила санкції проти Росії через її вторгнення в Україну.

Президент Сербії Александр Вучич заявив, що країна дуже страждає через відмову ввести санкції проти Росії, і попри те, що у випадку їх введення, "життя було б у десять разів кращим", Сербія буде до кінця ухилятися від цього кроку.  

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що якщо Сербія хоче у майбутньому стати членом Євросоюзу, вона повинна ввести санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.