Кулеба про перспективи РСЗВ для України: усі чекають на перший крок від США

Середа, 25 травня 2022, 13:41

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що Україна зараз критично потребує реактивних систем залпового вогню, а союзники, які могли би надати їх, очікують політичного сигналу від Вашингтона - тож усе залежить від адміністрації Байдена.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав під час виступу на полях Світового економічного форуму у Давосі на запитання про те, що зі зброї зараз найбільш потрібне та у яких часових рамках.

Кулеба сказав, що найкоротша відповідь на це запитання - "MLRS ASAP", тобто "РСЗВ якнайшвидше".

Білий дім не поспішає надавати американські РСЗВ, про які просить Київ - Politico

Він зазначив, що зараз ситуація з постачанням зброї від партнерів вже значно краща, ніж місяць тому, та відзначив лідерську роль США в координації цієї допомоги, зокрема через зустрічі на базі ВПС "Рамштайн" у Німеччині.

"Проблема ось у чому. У мене тут було вже близько 10 двосторонніх зустрічей. І коли я кажу комусь: "Ми знаємо, у вас є РСЗВ - будь ласка, передайте їх нам, це дуже потрібно", то перше запитання, яке лунає у відповідь: "А американці вам вже постачали таке?". Це тягар ролі лідера - усі на вас озираються. Тож Вашингтон має дотриматися обіцянки і передати нам РСЗВ якнайшвидше, а за ними це зроблять і інші… Ця зброя - ключ до зміни ходу війни", - зазначив міністр закордонних справ.

Він пояснив, що без "MLRS ASAP" ситуація на Донбасі для України стане ще важчою, ніж зараз, і вона вже надзвичайно складна. Крім того, без такої зброї українські військові не зможуть почати звільнення Херсонщини, а доки Росія утримує цю територію - вона продовжить тероризувати нелояльне місцеве населення, викрадати врожай та використовувати цю територію для спроб наступу у бік центральної України та в бік Одеси. 

Дмитро Кулеба зазначив також, що від моменту прийняття рішення до фізичної появи певної зброї на передовій минає чимало часу, що означає ще більше втрат життів і територій.

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що Білий дім не поспішає надавати Україні далекобійні американські РСЗВ у тому числі через побоювання, що Кремль розцінить це як надмірну ескалацію. 

Читайте також editorial ЄвроПравди Ілюзія компромісу: чому поступки Путіну стануть поразкою Заходу. Відповідаємо New York Times.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.